Lavender Bush With Woody Stem 1
|

Wanneer lavendel snoeien

Lavendel snoeien is niet moeilijk en hoeft maar twee keer per jaar te gebeuren: voor de bloei in april en direct na de bloei in september. Lees hieronder hoe je het snoeien van je lavendel het beste aanpakt. 

[toc label=”Inhoud”]

  • April
    Heb je in april nog te maken met nachtvorst? Stel dan het snoeien nog even uit, zodat de snoeiwonden niet zullen bevriezen.
  • September
    Door hem direct na de bloei te snoeien houd je lavendel veel beter in vorm. Je voorkomt  dat de struikjes onderaan kaal worden of snel uit elkaar vallen. Wanneer lavendel nog tot ver in oktober bloeit – door een warme nazomer – kun je hem beter niet meer snoeien en wachten tot het voorjaar. De net gesnoeide planten kunnen zo niet bevriezen door eventuele (nacht)vorst.

Hoe lavendel snoeien?

Het snoeien van lavendel gebeurt vaak foutief of helemaal niet. Toch is het belangrijk om er zo snel mogelijk mee te beginnen.

Bij de snoei na de bloem moet je alleen de uitgebloeide bloemen verwijderen.

Tijdens de lente-snoei moet je de lavendel plant goed terug snoeien. Zodat de jonge takken kort tegen de bodem uitschieten.

Slecht Gesnoeide Lavendel
Slecht gesnoeide lavendel

Waarom lavendel snoeien?

Je moet geregeld de plant toppen. Hierdoor worden zo mooi vol en bossig. Dat komt omdat de vorming van nieuwe schuiten onderin hierdoor gestimuleerd worden.

Als je niet regelmatig snoeit dan zal er alleen nieuw groei aan de buitenkant van de plant ontstaan. Dit resulteer in een lelijke lavendel plant.

Indien je planten toch te groot of lelijk geworden zijn kun je nog altijd jonge lavendel vermeerderen.

Hoe lavendel verzorgen?

Lavendel is een plant dat voorkomt in het middellands zeegebied. Dit geeft aan dat lavendel veel kalk en weinig water nodig heeft.

Als je teveel water geeft zullen de wortels gaan rotten.

Er bestaat ook een uitstekende mest voor lavendel. Die is speciaal ontwikkeld door DCM voor lavendel. Hierdoor krijgt u mooie planten.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.