Lavender 1526783 1280
|

Lavendel vermeerderen: Tips voor het stekken van lavendel

Kun je ooit teveel lavendel planten hebben? In dit artikel leg ik je uit hoe je lavendel kunt vermeerderen door het stekken. Voor dit project heb je geen speciaal gereedschap nodig en het is beginner vriendelijk. Blijf verder lezen om meer te leren.

Lavendel vermeerderen

Je kunt lavendel stekken van hardhoutige- of zachte stekken. Zachte stekken zijn genomen van jonge buigzame takken van de plant. Houtige stekken zijn dikker dan zachte stekken en kunnen niet buigen. Ze kunnen breken als je het buigen forceert.

Het beste type stek hangt af van het type lavendel en de tijd van het jaar. Zachte stekken zijn er genoeg in de lente en dan kun je er meer oogsten zonder de moederplant te vernielen. Ze wortelen sneller, maar zijn niet zo betrouwbaar als houtige stekken. Terwijl zachte stekken alleen in de lente kunnen genomen worden, kun je houtige stekken in de lente of herfst nemen.

Sommige types van lavendel bloemen geregeld, wat het moeilijk maakt om een bloemloze stek te nemen. Bloemen nemen veel energie weg van de plant. Het zal onwaarschijnlijk zijn dat ze de kracht hebben om een goed wortelsysteem te vormen als ze proberen te bloeien. Dit snel bloeiende soorten lavendel kunnen best van houtige stekken genomen worden.

Stekken nemen van lavendel

Ongeacht het type stek moet je altijd gezonde, rechte en krachtige stekken nemen voor te laten wortelen. Kies takken met een goede kleur en geen bloemknoppen. Gebruik een scherp mes of snoeischaar om stekken van 7-10 cm te nemen. Knip juist onder de plaats waar een blad zal ontwikkelen.

Verwijder alle bladeren van de onderste 5 cm af de stam. Je kunt lichtjes krabben met een mes op het onderste stuk stam. Dit kan helpen om te wortelen. Zet de genomen stekken opzij, terwijl je de pot voorbereid.

Vul een kleine pot met een commerciële potgrond of meng uw eigen potgrond. Stop de bodem van de stek even in stek hormoon als je dat wenst. Stek hormoon verhelpt het rotten van de stek en bevordert het snel en sterk wortelen, maar lavendel wortelt ook gemakkelijk zonder.

Steek de onderste 5 cm onder de grond en duw de grond in de pot aan. Je kunt eventueel een doorschijnende plastic zak over de pot te trekken. Zo creëer je een klein microklimaat.

Lavendel stekken verzorging

Zachthoutstekken van lavendelwortel in twee tot vier weken, en hardhoutstekken duren iets langer. Controleer of de stelen wortels hebben door er zachtjes aan te trekken. Als je weerstand voelt, heeft de stengel wortels die hem op zijn plaats houden. Wacht een paar dagen tussen de sleepboten, want je kunt gevoelige jonge wortels beschadigen door er te vaak aan te trekken. Verwijder de plastic zak als het stekje wortels heeft.

Zet de nieuwe plant op een zonnige locatie en geef hem water als de grond droog is, een centimeter (3 cm) of zo onder het oppervlak.

Geef de plant eens per week een kwart-liter vloeibare plantenbemesting. Als u van plan bent de plant langer dan twee of drie weken in een pot te bewaren, plant hem dan over in een grotere pot met gewone potgrond die vrij kan weglopen. Commerciële potgronden hebben veel voedingsstoffen om de planten te onderhouden zonder aanvullende voedingen.

Vermeerdering van lavendel uit stekken is gemakkelijk en heeft meer kans op succes dan het kweken van de planten uit zaden. Met stekken kunt u er zeker van zijn dat uw nieuwe planten precies hetzelfde zijn als de ouderplanten.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.