Passiflora staat bekend om haar natuurlijke kalmerende werking en is de bloem van de passievrucht. In totaal zijn er meer dan 500 soorten in deze familie. Het gebruik ervan is gebruikelijk bij mensen die op zoek zijn naar natuurlijke producten om angst te verlichten, en komt in verschillende varianten voor. Om meer te leren over het kweken van passiflora, lees verder!
Leer hoe je passievruchten plant
De passievrucht is een van de meest veelzijdige vruchten die er bestaan. Het kan worden gebruikt voor cakes, snoepjes, sappen en nog helemaal in recepten waarin de zaden en de schil worden gebruikt. Het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, waarvan de kalmerende werking een van de meest wijdverbreide is.
De passievruchtboom wordt ook zeer gewaardeerd, en geeft prachtige vruchten en bloemen die schoonheid en bestuivers in onze tuinen brengen. Wat weinig mensen weten is dat we passievruchten in potten kunnen planten.
Wat dacht je ervan om thuis je eigen passievruchtenplant te hebben? Zie de stap-voor-stap instructies om de plant te planten en te verzorgen.
Aanplanting
Er zijn drie mogelijkheden om de passievruchtplant te planten. Maar voordat we het over planten hebben, is het noodzakelijk een vaas en een geschikte plaats te kiezen.
De vaas moet ten minste 50 liter inhoud hebben. Om het te vullen, gebruik je substraat, organische compost, aarde en zand. De vochtigheid kan de zaden en wortels beschadigen, dus is het belangrijk dat de pot goed afwatert.
Aangezien de passievrucht een vrucht van tropische klimaten is, is het ideaal een plaats te kiezen met het grootste deel van de dag direct zonlicht. Dit is een plant die houdt van warmte van ten minste 20°C en bij voorkeur boven 25°C.
Een van de indicatoren dat de temperatuur of de blootstelling aan de zon onvoldoende zijn, is het gebrek aan vruchten. De passievruchtenboom draagt het hele jaar door vruchten en de afwezigheid ervan kan op een probleem wijzen. Met de juiste pot op een zonnige en warme plaats, kunnen we kiezen voor verschillende planttechnieken.
[content-egg-block template=offers_list_no_price]
Het planten met zaden van een passievrucht
Verzamel de zaden “vers”, want ze zullen sneller ontkiemen. Kies een rijpe passievrucht, verwijder de zaden, was ze en laat ze een paar dagen drogen. Voor een pot van 50 liter kunt je 6 of 7 zaden gebruiken.
Maak voren in de grond en strooi de zaden uit door ze te bedekken met een klein laagje substraat. Sproei vervolgens water over de grond, zonder deze te doordrenken, maar herhaal de procedure telkens wanneer de grond droog is. Het duurt 15 tot 20 dagen voordat de zaden beginnen te ontkiemen.
Passiebloem planten vanaf een takje
Kies een volgroeide, gezonde passievruchtboom en zoek een tak die minstens 3 knoppen heeft. Knip de tak net onder de knop die het verst van de top verwijderd is.
Plant deze tak in de pot en plaats een beschermer om de groei te bevorderen. De tak zal in ongeveer 2 weken wortelen.
Zaailingen verplanten
Als je ruimte hebt om passiflora direct in de grond te planten, kunt je de zaailingen uit de pot in de grond overplanten wanneer ze minstens 25 cm hoog zijn.
Let er bij de keuze van de plantplaats op dat er geen andere planten staan met wortels die concurreren om water en ruimte. Het gat waarin de zaailing komt te staan, moet even hoog zijn als de pot en even breed als de straal van de bladeren van de plant. De afstand tussen de zaailingen moet ten minste 40 cm bedragen.
Haal jouw zaailing voorzichtig uit de pot, vooral met zijn wortelsysteem. De wortels van de passievruchtenplant zijn zeer gevoelig en kunnen daarbij worden beschadigd. Plaats hem in het gat en vul het met aarde tot de plant stevig staat.
Bodem en watervoorziening
Passiebloem vraagt een goed bemeste, gedraineerde, lichte grond zonder vocht. Geef alleen water wanneer de grond droog is en zorg ervoor dat hij niet doorweekt raakt.
Bevruchting
Geef altijd de voorkeur aan organische meststoffen of gecomposteerde meststoffen. Plaats de meststof rond de plant op een hoogte die de eerste bladeren kan bereiken.
Een andere tip is om stro of houtsnippers rond de passiebloem te gebruiken om kruipende planten te vermijden die concurreren om voedingsstoffen en water, aangezien de plant gevoelige wortels heeft.
Snoeien
Het is belangrijk de passievruchtenplant te snoeien om ervoor te zorgen dat alle delen, ook de onderste, zonlicht krijgen. De takken aan de basis kunnen ook worden gesnoeid, zodat de plant sterker wordt en de lucht in het onderste gedeelte circuleert. Laat bij het afknippen altijd ten minste 4 “knopen” in elke tak van de plant zitten, ten opzichte van de basis van de tak.
De juiste tijd om te snoeien is voor de bloei. Snoeien na de bloei kan de plant verzwakken en de productiviteit schaden. Bij het snoeien is het belangrijk na te gaan wat de hoofdstengel is, om te voorkomen dat deze door onvoorzichtigheid wordt verwijderd.
Steun
Passiebloem is een klimplant en heeft steun nodig voor zijn groei. Je kunt hekken gebruiken en de takken vastmaken met behulp van touw of draad of een systeem van palen van ten minste 1,5 meter hoog bouwen. Bij aanplant in de grond moeten de staken ten minste 2 meter lang zijn en ongeveer een halve meter aan de grond vastzitten.
Bestuiving
Bijen worden gewoonlijk aangetrokken door de bloemen van de passievrucht en doen het bestuivingswerk. Als er geen bijen of andere bestuivers beschikbaar zijn, moet je een schone borstel nemen en voorzichtig het stuifmeel van de mannelijke bloemen borstelen en dit lichtjes over de vrouwelijke bloemen wrijven.