Rozen verzorgen: Een beginners gids voor rozen

Als je bang bent geweest om je eigen rozentuin te beginnen omdat je hebt gehoord dat het kweken van de “koningin der bloemen” een stekelig streven kan zijn, wees dan niet afgeschrikt door de valse geruchten. De waarheid is dat rozen niet meer temperamentvol zijn dan andere bloeiende struiken. Zolang ze op een zonnige locatie staan en een beetje voedingstoffen krijgen, kan iedereen ze met succes laten groeien. Rozen verzorgen is helemaal niet moeilijk.

“Moderne rozenstruiken zijn zowel mooi als stoer in een breed scala aan groeiomstandigheden, dus ze zijn gemakkelijker te groeien dan ooit tevoren”, zegt Christian Bedard, onderzoeksdirecteur van Weeks Roses, de beste rozenkweker van Amerika. Om tuiniers te helpen die misschien nog geen rozen hebben laten groeien, deelt Bedard enkele van zijn deskundige tips voor het succesvol kweken van de koninginnen van de bloementuin.

Volg deze tien essentiële regels om je eigen mooie rozen te laten groeien:

1. Ken je roots

Je kunt rozen kopen die al in de grond gepot zijn of als slapende blote wortelplanten. Elk type heeft zijn voordelen. Als je een beginnende rozenkweker bent, zijn containerrozen een geweldige manier om te gaan omdat ze gemakkelijk te planten en snel te maken zijn. Ze kunnen ook gedurende het groeiseizoen bij lokale kwekerijen worden gekocht, zodat u ze kunt planten wanneer de klimaatomstandigheden ideaal zijn.

Arrels Malvi12

Een van de grootste voordelen van blote wortelrozen is de grotere selectie van beschikbare rassen. Daarnaast zijn kale planten een voordelige en handige manier om planten per post te bestellen die u niet kunt vinden op een plaatselijke kwekerij. In tegenstelling tot rozen van containers moeten planten met kale wortels ’s nachts worden geweekt in water voordat ze de grond ingaan. De wortels moeten de eerste paar maanden na het planten vochtig worden gehouden.

“Voor beginnende rozenkwekers is een potroos wellicht de extra kosten waard als je de specifieke rozenvariëteit kunt vinden die je in je tuin wilt laten groeien”, zegt Bedard.

2. Overdrijf het niet

Er zijn verschillende soorten rozen, variërend van miniaturen tot grandifloras en van bodembedekkers tot klimrozen, en sommige klassen bevatten honderden variëteiten. Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw rozentuin met een breed assortiment te vullen, zult u waarschijnlijk eindigen met een wanordelijke reeks en te veel planten voor de ruimte. Een paar goedgekozen variëteiten geven je veel meer voldoening dan tientallen niet-overeenkomende planten die niet in harmonie werken.

The Rose Garden Of Flower Festival Commemorative Park 花フェスタ記念公園 世界のバラ園 13158729534

Door het aantal rozenvariëteiten dat je kweekt te beperken, voorkom je dat er een wanordelijke en niet-overeenkomende array ontstaat.

3. Zoek de juiste site

Voor de beste show van bloemen en de gezondste planten, zou rozenstruiken dagelijks zes tot acht uur zonlicht moeten ontvangen. In bijzonder warme klimaten doen rozen het het beste als ze worden beschermd tegen de hete middagzon. In koude klimaten kan het planten van een rozenstruik naast een op het zuiden of westen gerichte afrastering of muur helpen wintervriesschade te minimaliseren.

Rozen gedijen ook goed wanneer ze worden geplant in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. In zware kleigrond meng je compost, veenmos en ander organisch materiaal om de drainage te verbeteren. In droge, zandige bodems zal het toevoegen van compost vocht in de buurt van de wortels van de plant helpen vast te houden.

4. Tijd het goed

De beste tijd om rozen te planten is in de lente, na de laatste nachtvorst, of in de herfst, minstens zes weken voor de gemiddelde eerste nachtvorst in uw omgeving. Dit geeft de wortels voldoende tijd om in de grond te graven voordat de planten in de winter inactief worden.

Kale rozen zijn meestal alleen in het vroege voorjaar beschikbaar en moeten worden geplant kort nadat je ze naar huis hebt gebracht. Rozen die in containers groeien, geven u meer flexibiliteit bij het planten van de tijd en kunnen de grond ingaan wanneer de klimaatomstandigheden aangenaam zijn.”Plant rozen voor een optimaal resultaat op een rustige, bewolkte dag. Planten op een warme, zonnige dag of tijdens een zomerse hittegolf kan een rozenstruik of elk type plant benadelen, “zegt Bedard.

5. Graaf diep

De grootte van het gat waarin u uw rozen plant, is een van de belangrijkste factoren om ze een goede start te geven. Of u nu rozen met kale wortels of rozen in de container plant, u moet een gat diep genoeg en breed genoeg graven om de wortels van de plant op te nemen en voor een goede drainage, omdat rozen niet van natte voeten houden. Als je verschillende rozenstruiken samen plant, plaats je ze minimaal 3 meter uit elkaar om de plant voldoende ruimte te geven terwijl deze rijpt.

Equipment Outdoors Dirt Dig Preview
Bij het planten van rozen, graaf een diep, breed gat dat zorgt voor een goede drainage en ruimte laat voor de wortelgroei.

Meng een royale hoeveelheid tuincompost, veenmos of ander organisch materiaal met de grond die uit het plantgat is verwijderd. Gebruik een deel van dit mengsel op de bodem van het plantgat en plaats de rozenstruik in het gat. De kroon van de plant moet op grondniveau liggen in milde klimaten en 2 tot 3 inch onder het maaiveld voor koude klimaten. Vul het gat gedeeltelijk met het grondmengsel en voeg een meststof met langzame afgifte toe. Water grondig, en eindig met het vullen van het gat met de resterende grond. Nogmaals water en dan losse aarde rond de wandelstokken om de roos te beschermen terwijl deze aan zijn nieuwe locatie wenkt.

6. Voer vaak

Om een indrukwekkende show van bloemen te produceren, moet een rozenstruik regelmatig worden bemest. Organische methoden zorgen voor een langzame, gestage toevoer van voedingsstoffen. Maandelijkse toepassingen van compost, gecomposteerde mest en andere organische en natuurlijke meststoffen, zoals visemulsie, werken goed. Organische wijzigingen helpen ook om nuttige bodemmicroben en een goed gebalanceerde bodem-pH aan te moedigen.

Langzame afgifte van korrelvormige meststoffen die zorgen voor de juiste balans van stikstof, fosfor, kalium en andere kleine voedingsstoffen, zal rozenstruiken ook de voeding geven die ze nodig hebben voor een optimale groei. Het gehalte aan voedingsstoffen in synthetische meststoffen is hoger dan wat u zult vinden bij organische wijzigingen, dus er zijn minder toepassingen nodig – meestal één keer in de lente en één keer in de herfst. Breng voor nieuwe beplante vollegrondgewassen organische wijzigingen aan in de grond op planttijd en wacht vervolgens tot nadat de plant zijn eerste bloemen heeft geproduceerd om kunstmest toe te passen, zodat u de nieuwe wortels niet verbrandt. Welk type kunstmest u ook gebruikt, zorg ervoor dat u het productetiket volgt voor de hoeveelheid en frequentie van toediening.

7. Water wijs

Rozen doen het het beste wanneer het bodemvocht uniform wordt gehouden gedurende het groeiseizoen. De hoeveelheid en frequentie van water geven zal afhangen van uw bodemtype en klimaat. Rozen die groeien op zandige bodems hebben meer water nodig dan die in zwaardere kleigronden. Hete, droge en winderige omstandigheden zullen ook rozen snel roosteren. Hoe je water is net zo belangrijk als de frequentie. Het is raadzaam om een soaker-slang te gebruiken, zodat u water rechtstreeks naar de wortels kunt brengen en de bladeren kunt vermijden.

“Geef het equivalent van 1 inch neerslag per week tijdens het groeiseizoen om een gezonde rozenstruik te garanderen. Water op het niveau van de grond om te voorkomen dat het gebladerte nat wordt, omdat natte bladeren ziekten zoals zwarte vlek en echte meeldauw stimuleren, “zegt Bedard.

8. Snoeien als een professional

Het is bijna onmogelijk om een rozenstruik te doden door te veel te versmallen, maar als je een paar eenvoudige regels volgt, zullen de resultaten er professioneler uitzien en resulteren in een gezondere plant. “Moderne rozen hoeven niet zoveel te snoeien als de meeste mensen denken. Een gevestigde rozenstruik waardeert echter een basissnoei in het vroege voorjaar, “zegt Bedard.

Verwijder eerst alle dode en beschadigde stokken (die er bruin uitzien) en snij vervolgens een derde tot de helft van de groei van het vorige jaar terug tot u gezonde, witte centra in de wandelstok vindt. Als je in een rustperiode leeft, is de beste tijd om hard te snoeien in het vroege voorjaar, rond maart of april. U kunt uw rozen het hele seizoen echter lichtjes snoeien om ze goed verzorgd te houden. Zie Snoeien van rozen voor stap-voor-stap instructies voor het snoeien .

De enige andere snoei die nodig is voor de meeste soorten reblooming rozen is deadheading om reblooming het hele seizoen te stimuleren. Snijd gewoon terug onder de eerste stengel met vijf blaadjes om hergroei te bevorderen. Als je rozenstruiken “zelfreinigend” zijn, wat betekent dat ze geen rozenbottel ontwikkelen, is geen deadheading nodig omdat de bloemen automatisch afvallen en de planten meer bloemen blijven produceren.

9. Houd ze gezond

De beste manier om roosziekten te voorkomen, is door ziekte-resistente rassen te kiezen. Deze rozen zijn gefokt en geselecteerd om de meest voorkomende rozenkwalen te weerstaan, waaronder echte meeldauw en zwarte vlek.

Echte meeldauw verschijnt meestal in de zomer, vooral als de dagen warm en droog zijn en de nachten koel en nat zijn. De verklikkers bevatten bladeren die krullen en draaien en de ontwikkeling van een witte, poederachtige laag op de bladeren. Ter voorkoming van echte meeldauw, waterplanten op de begane grond in de ochtend, omdat natte bladeren, vooral ’s nachts, zorgen voor de perfecte groeiomgeving. Het snoeien van een rozenstruik om lucht door het gebladerte te laten circuleren, helpt ook om deze poederachtige groei te voorkomen.

24193764391 9C1Ee5A7F4 O

Black Spot is een door water gedragen schimmelziekte die verschijnt als cirkelzwarte of bruine vlekken aan de bovenzijde van de bladeren, beginnend in de richting van de bodem van een struik en zich omhoogwerkt en uiteindelijk ontbladering veroorzaakt. Voorkom deze ziekte op dezelfde manier als je poederige meeldauw voorkomt – door de luchtcirculatie door de plant te verbeteren en op de grond water te geven. Fungicide sprays en zelfs een eenvoudige mix van bakpoeder en tuinbouwolie kunnen de verspreiding van zwarte vlekken helpen bestrijden.

Vervelende insecten die zich graag voeden met rozenstruiken zijn bladluizen, spintmijten en bladwespen. De meeste van deze plagen kunnen worden bestreden met neemolie of insectendodende zeep. In het geval van bladluizen is een waterstraal uit een slang ’s ochtends vaak de enige behandeling die nodig is.

Voor het grootste deel, rozen zijn taai en veerkrachtig en zullen gedijen met minimale verwennerij. “Je hoeft niet veel te doen om de beste nieuwe rozen goed te laten groeien”, zegt Bedard. “Nieuwere variëteiten van rozen zijn veel krachtiger en veel ziekteresistenter dan oudere variëteiten.”

Red Roses Day Rose Bouquet Card 1564907 Pxhere.com

10. Laat ze zien

Natuurlijk is een van de grootste genoegens van het planten van tuinrozen de oogst. Rozen worden al lang geprezen om hun prachtige en geurige snijbloemen, maar geen rozen zijn mooier dan die uit de eigen tuin. Hier zijn enkele vuistregels voor het zo lang mogelijk behouden van uw snijrozen:

  • Rozen gaan het langst mee wanneer ze worden gesneden onmiddellijk na de knopfase, wanneer de bloemblaadjes beginnen te openen.
  • Gebruik handsnoeiers of een tuinschaar met scherpe messen om de stengels te snijden zonder hun wateropnamekanalen te beschadigen.
  • Snij rozen als ze vers en gehydrateerd zijn, zowel ’s morgens vroeg als’ s avonds, zodat de plant niet wordt belast door warm weer en blootstelling aan de zon.
  • Zet de rozenstelen recht voordat je ze in een vaas doet om eventuele luchtbellen te verwijderen die voorkomen dat ze water opnemen. Snijd de stelen ook in een hoek van 45 graden, zodat ze niet plat op de bodem van de vaas rusten.
  • Verwijder eventuele onderste bladeren die onder de waterlijn vallen, om rot en bacteriegroei te voorkomen. Boven de waterlijn, laat zoveel mogelijk gebladerte over, wat zal helpen om water op te maken.
  • Verander het water regelmatig – dagelijks indien mogelijk – om bacteriën te verwijderen. Herhaal ook de bloemstelen om de paar dagen om de wateropname te verbeteren.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.