Bekend om hun weelderige gebladerte en supergrote bloemhoofd, hun struikachtige uiterlijk en lange bloeiperiode, zijn hortensia’s veel voorkomend tuin. De Hortensia bemesten is een veel voorkomende zorg.
Waarom hortensia bemesten?
Een bloemende hortensia zal niet alleen veel water uit de bodem trekken. Hij zal ook veel meststoffen uit de bodem trekken.
Zonder voedingsstoffen zal de bloem van hortensia’s afnemen en gaat de plant minder hard groeien. Je moet dan wel minder snoeien, maar de vitaliteit van de plant gaat achteruit, wat dan waar uitstraalt op de schoonheid van je tuin.
Kortom: het bemesten van je hortensia is belangrijk voor het vitaal houden van je plant. Zonder een vitale plant komen er geen mooie bloemen aan je plant.
Welke hortensia meststof?
Hortensia of Hydrangea voeding is vrij eenvoudig als je eenmaal wat basisregels hebt geleerd. Er is speciaal samengestelde hortensiameststof beschikbaar, maar dat is niet echt nodig. Een goede 12-4-8 tot 10-10-10 samenstelling voor alle doeleinden biedt alle bemestende hortensia’s die nodig zijn.
Je kunt verschillende soorten hortensia meststof gebruiken:
- Potgrond of tuinturf
- Tuinkalk of blauwmaker
- Organische meststof
- Kunstmest
Wat kunstmest betreft, die kun je beter altijd vermijden. Ik zal later in dit artikel nog kort hier op ingaan.
Wat betreft de natuurlijke bemesting van hortensia’s, is een combinatie van zwavel, compost en veenmos een succesvolle hortensiameststof gebleken.
Potgrond of tuinturf
Het is belangrijk dat je hortensia plant zich goed voelt in grond waar hij is ingeplant.
Wat de juiste bodem is dat hangt af van de kleur van je hortensia. Blauw bloemige hortensia’s hebben graag een grond met veel tuinturf in de bodem. Terwijl roze hortensia’s liever potgrond hebben. De witte zijn tevreden met een neutrale bodem.
Houd er wel rekening mee dat de voeding die je tijdens aanplant niet oneindig is. Ook die voedingstoffen raken een keertje op. Vaak is het verstandig om in het 2e en 3e jaar na aanplant weer nieuwe voeding toe te dienen.
Tuinturf of potgrond vergeten tijdens het planten? Geen probleem. Ook zonder de plant eruit te halen kan je de wortels voorzien van de juiste voeding. Door potgrond of tuinturf op de wortelzone van de plant te strooien bereikt de bemesting ook de wortels van je hortensia’s.
Tuinkalk of blauwmaker
Ik had jullie al verteld dat blauwe hortensia’s graag turf grond hebben en roze potgrond. Dit komt omdat de blauwe graag een zure bodem hebben en de roze een kalkrijke bodem.
Voor de roze hortensia’s zul je dus geregeld kalk moeten bijstrooien. Voor blauwe hortensia’s heb je een blauwmaker nodig.
Blauwmakers kun je in de winkel kopen, maar je kunt ook simpel zwavel strooien in de plaats.
Je vraagt je misschien of wat als ik dit niet doe, verandert de kleur dan van mijn hortensia’s? Dat hangt ervan af, de ene soort kan van kleur veranderen de andere blijft stabiel.
Organische meststof
Ongeacht de kleur van de hortensia’s blijft het bemesten met organische meststof belangrijk.
Organische meststoffen zijn er in verschillende samenstellingen. Zo heb je:
- Organische meststofkorrels
- Dierlijke mest
Uiteindelijk zijn beide hetzelfde omdat beide afkomstig zijn de natuur, namelijk van dieren.
Toch geef ik de voorkeur aan meststofkorrels. Die zijn handiger om aan te brengen, maar ook is het stikstofgehalte laag gehouden in de speciale meststof voor hortensia.
Als je bijvoorbeeld paardenmest zou gebruiken, wat vol zit met stikstof, dan zal je plant te hard groeien. Zo hard dat hij vergeet te bloeien en maar bladeren blijft produceren. Hierdoor krijg je dus minder (mooie) bloemen.
Kunst mest
Kunst mest heeft in principe dezelfde functie als organische meststof. Alleen is het niet echt ecologisch verantwoord.
Kunstmest word op een chemische manier gemaakt en dikwijls van een niet hernieuwbare bron zoals aardolie. Bovendien zal je bodem jaar na jaar meer kunstmest vragen voor hetzelfde resultaat.
Hortensia bemesten
Het bemesten van hortensia’s zou een jaarlijkse tuintaak moeten zijn. Het kost uiteraard geld, maar als je het goed doet haal je het er dubbel terug uit. Een goed bemeste plant vraagt minder onderhoud en zal je al snel enkele uren per jaar op winnen.
Wanneer en hoe vaak?
Hoe u hortensia’s kunt bemesten, is net zo belangrijk als waarmee u hortensia’s bemest. Meststofverbranding kan optreden als er te veel wordt aangebracht. Verschroeide bladeren zijn het eerste teken van te veel bemesting. Hortensia’s moeten in maart, mei en juli licht bedekt zijn met mest met snelle afgifte.
Wanneer u welke mest moet toevoegen is soms moeilijk te onthouden, daarom volgende tabel.
Voeding | Wanneer | Hoe vaak |
---|---|---|
Potgrond of tuinturf | Maart | 1 keer per jaar |
Kalk | Februari en oktober | 1 of 2 keer per jaar |
Blauwmaker | April en augustus | 2 keer per jaar |
Organische meststof | April, juni en september | 2 of 3 keer per jaar |
Zand of leemgronden worden is snel zuur en daarom is het aan te raden om 2 keer per jaar kalk te strooien.
Een kleibodem zal minder snel verzuren en daarom is hier 1 keer per jaar een kalktoevoeging meestal genoeg. Bij voorkeur kalk je dan in oktober. Bij alle andere bodems zal 1 keer kalken meestal wel genoeg zijn.
Zandgrond behoudt moeilijker zijn voedingstoffen, daarom is het beter om 3 keer te bemesten met organische meststof. Bij andere bodems zal 2 keer volstaan en bemest je dus enkel in april en september.
Hoe voeding toedienen?
Zorg ervoor dat u de meststof boven de wortels verspreidt en niet op de bladeren. Meststoffen in combinatie met zon kunnen de hortensia beschadigen. Vergeet niet de meststof lichtjes met aarde te bedekken om de meststof te activeren. Het voeden van hortensia’s moet ook een lichte halfjaarlijkse dosis vloeibaar ijzer bevatten om de bladeren gezond groen te houden.
Strooi nooit meer meststoffen dan op de verpakking staat dat nodig is. Te veel meststoffen kan de plant ook beschadigen.
Een bespreking van het bemesten van hortensia’s zou niet compleet zijn zonder de toevoeging van kleine hoeveelheden zwavel of kalk bij het bemesten te vermelden om de hortensiakleur te veranderen. Met zwavel behandelde hortensia’s blijven of worden blauw. Kalk geeft roze en een verandering in een van beide kleuren kost tijd. Let op: witte hortensia’s veranderen niet van kleur.
Tuinders die goede hortensia bemesting beoefenen, worden beloond met luxe gebladerte en glorieuze bloemen.