Groeiende tijgerlelies: informatie over het kweken en verzorgen

Tijgerleliebloemen (Lilium lancifolium of Lilium tigrinum) bieden een grote en opzichtige bloem die je je misschien herinnert uit de tuin van je grootmoeder. De tijgerlelieplant kan enkele meters hoog worden. Hoewel de stelen meestal stijf en stevig zijn, helpt een slanke stok af en toe om een ​​rechtopstaand uiterlijk en ondersteuning voor meerdere bloemen te bieden.

Tijgerleliebloemen groeien in massa boven op een enkele stengel, met gebogen kelkblaadjes die de zwart gevlekte oranje bloembladen erboven aanvullen. Er verschijnen zwarte broedbollen in de oksels boven de bladeren. Om tijgerlelies te zaaien, moet je de broedbollen planten en wachten, want het kan vijf jaar duren voordat deze tijgerleliebloemen produceren.

Als u tijgerlelies in uw bestaande tuin laat groeien, houd ze dan tevreden met bodemaanpassingen, terwijl u leert hoe u tijgerlelies kunt laten groeien uit de broedbollen.

Hoe tijgerlelies te zaaien

Omdat ze worden gekweekt uit broedbollen, tolereert de tijgerlelieplant geen drassige grond. Zorg er daarom voor dat u ze in een goed doorlatende ruimte plant, anders zult u merken dat de broedbollen zijn weggerot.

Om een ​​goede afwatering te garanderen, moet u mogelijk de grond aanpassen voordat u gaat planten. De grond rond tijgerleliebloemen veranderen is net zo eenvoudig als het toevoegen van compost of humus. Turfmos, zand of stro gemengd in de bedden zijn andere manieren om de afvoer van water te verbeteren en het juiste vocht vast te houden. Een goede bodembewerking resulteert in gezondere tijgerlelieplanten die meer en grotere bloemen produceren.

Tijger lelie verzorging

De verzorging van tijgerlelies vereist weinig werk nadat planten zijn gevestigd, omdat ze enigszins droogtetolerant zijn. Bij het kweken van tijgerlelies zul je merken dat ze vaak gedijen bij bestaande regenval.

Bemesting houdt de tijgerlelies gezond als ze een of twee keer per maand worden aangebracht. Het voeren kan ook plaatsvinden in de vorm van organische mulch, die dubbel wordt gebruikt bij het kweken van tijgerlelies. De mulch zal uiteenvallen om voedingsstoffen toe te voegen, terwijl de tijgerlelieplant, die van koele wortels houdt, weinig schaduw krijgt. U kunt ook kortere bloeiende planten aanplanten om de leliewortels koel te houden.

Er moet ook worden opgemerkt dat het normaal gesproken beter is om tijgerlelies in een deel van de tuin te planten, weg van andere leliesoorten, zoals Aziatische en Oosterse lelies. Tijgerlelieplanten zijn vatbaar voor mozaïekvirus, en hoewel dit hen niet schaadt, kan het virus worden overgedragen of verspreid naar andere lelies in de buurt. Hybride leliesoorten die zijn aangetast door het mozaïekvirus, zullen vervormde of gevlekte bloemen hebben en zullen ook minder bloeien. Aangetaste planten moeten onmiddellijk worden verwijderd en weggegooid.