Purple Petal Flowers Focus Photograph
|

Lavendel kopen online of bij een hobbytuinier?

Lavendel is een prachtige plant die niet alleen bekend staat om zijn mooie paarse bloemen, maar ook om zijn heerlijke geur en vele toepassingen. Of je nu een tuinliefhebber bent die op zoek is naar een mooie aanvulling voor de tuin, of iemand die op zoek is naar een natuurlijke manier om te ontspannen en te genieten van een rustgevende sfeer, lavendel is een geweldige keuze. In dit artikel gaan we dieper in op waarom lavendel kopen een goede keuze kan zijn, waar je op moet letten bij het kopen van lavendel en hoe je deze mooie plant het beste kunt verzorgen.

Hoe lavendel te kopen?

Wanneer je lavendel wilt kopen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld je planten op een lokale tuincentrum halen of online bestellen. Ook kun je naar de boerenmarkt gaan en daar lavendel koopt voor in je eigen tuin of op het balkon.

Wanneer je bij een lokale winkel koopt, dan is het belangrijk dat je weet dat deze planten vaak worden verkocht als potplant en niet als zaailing (een zaailing is een plantje dat pas later groeit). Dit betekent dat ze meestal al wat ouder zijn dan wanneer ze vanuit de grond worden gehaald en zo minder potentieel hebben om te groeien tot een volwassene plant.

Waarom lavendel planten?

Lavendel is een prachtige plant die je in je tuin kunt aanplanten. Hij heeft veel voordelen, waarvan er hier enkele zijn opgesomd:

Lavendel is een goed afweermiddel tegen motten. Als je de lavendelblaadjes vers strooit over de grond of in je kleding stopt, trekken deze insecten niet meer naar binnen.

Lavendel trekt bijen en vlinders aan omdat ze van hun honing houden en daarom ook graag op deze bloemen zitten om zo hun voedsel te verzamelen. Je kunt dus met lavendel plantjes helpen om te overleven!

Lavendel heeft een rustgevende werking; door hem in huis te halen wordt stress minder ervaren door mensen die ermee omgaan (bijvoorbeeld door ze te bladeren).

Lavendel planten

Het eerste wat u moet doen als u lavendelplanten wilt planten, is de juiste locatie kiezen. Lavendel houdt van zonlicht en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is, zodat het water niet blijft staan ​​en de wortels niet gaan rotten. Als u kleigrond heeft, is het een goed idee om wat zand of grind aan de grond toe te voegen om de afvoer te verbeteren.

Als u uw lavendelplanten plant, zorg er dan voor dat u ze op de juiste afstand van elkaar plant. Lavendelplanten hebben de neiging om breed uit te groeien, dus plant ze ongeveer 30-45 cm uit elkaar om voldoende ruimte te bieden. Graaf een gat dat iets groter is dan de kluit van de plant en meng enkele handenvol compost of organische meststof in de grond voordat u de plant erin zet. Druk de grond voorzichtig aan rond de plant en geef deze water.

Een van de grootste voordelen van lavendelplanten is hun geur. U kunt genieten van de geur van lavendel door de planten in de buurt van uw huis te planten, of u kunt de bloemen plukken en drogen om sachets, potpourri of andere geurende items te maken. Om lavendelbloemen te drogen, kunt u ze in bundels ophangen op een droge, warme plaats gedurende enkele weken. Zodra de bloemen volledig droog zijn, kunt u ze in kleine zakjes doen en ze gebruiken om uw lades of kasten te parfumeren.

Lavendelplanten zijn ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Door lavendel in uw tuin te planten, kunt u bijdragen aan de gezondheid van deze belangrijke bestuivers. Lavendelbloemen zijn rijk aan nectar en trekken bijen en vlinders aan. Als u wilt dat uw lavendelplanten de meeste bijen en vlinders aantrekken, kies dan voor lavendel angustifolia.

Rose Garden G828E41562 1920

Naast hun decoratieve waarde en geur, hebben lavendelplanten ook enkele medicinale eigenschappen. Lavendelolie kan worden gebruikt om stress te verminderen en de slaap te verbeteren. U kunt lavendelolie zelf maken door de bloemen in een pot met olijfolie te plaatsen en deze enkele weken in de zon te laten staan. Zeef de olie en gebruik deze om te masseren of als geurige toevoeging aan uw bad.

Winterhardheid van lavendel

De lavendelsoort Lavandula angustifolia is van alle lavendelsoorten het meest geschikt voor ons klimaat. Deze winterharde plant groeit uitbundig en vormt onder ideale omstandigheden prachtige trossen paarse bloemen tot 50 cm hoog.

Lavendel snoeien

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van lavendel is het snoeien van de plant. Door regelmatig te snoeien, blijft de lavendel gezond en vitaal en zal hij volop blijven bloeien. Het is belangrijk om de lavendel na de bloei te snoeien, omdat de plant dan nog voldoende tijd heeft om nieuwe scheuten te vormen voordat de winter begint. Ook moet je de lavendel na de winter snoeien, voordat hij begint uit te lopen. Snoei de plant niet te diep terug, anders kan dit de groei belemmeren. Het is beter om de plant elk jaar licht te snoeien dan om hem om de paar jaar flink terug te snoeien. Door de vorm van de plant te behouden, blijft hij mooi en gezond en kun je er jarenlang van genieten.

Kenmerken lavendel

Lavendel heeft vele kenmerken die het een populaire keuze maken voor tuinliefhebbers. Lavendel heeft bijvoorbeeld een heerlijke geur die bijdraagt aan een ontspannen sfeer in de tuin. Daarnaast is de plant zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat de biodiversiteit in de tuin ten goede komt. Lavendel is ook een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen en kan gedijen in verschillende soorten grond en klimaten. Bovendien heeft lavendel een lange bloeiperiode, waardoor je gedurende een groot deel van het jaar van de prachtige bloemen kunt genieten. Al met al zijn de kenmerken van lavendel meer dan genoeg reden om deze mooie plant aan te schaffen voor je tuin.

Lavender G446517Ee1 1920

Genieten van de Geur van Lavendel

Lavendel is een populaire plant om in de tuin te kweken. Het is makkelijk in onderhoud en het ruikt heerlijk! Lavendelplanten kunnen gebruikt worden als snijbloem of als droogbloem. Je kunt ook lavendelolie maken van de bloemen door ze in olijfolie of andere plantaardige oliën te persen.

Om te genieten van de geur van lavendel, plant u wat bij u in de buurt. Door ze in de buurt van ramen te plaatsen, kun je genieten van hun geur wanneer je ze opent tijdens warme weermaanden. Als je geen ruimte hebt voor een grote tuin, overweeg dan om wat kleine potten lavendel op je terras of terras te planten, zodat je ze altijd bij de hand hebt (maar niet te dichtbij).

U kunt ook van tijd tot tijd verse bloemen oogsten door stengels af te knippen met een snoeischaar. Zorg er wel voor dat u niet meer dan een derde van elke stengel in één keer afknipt, want dit zal nieuwe groei langs die takken verzwakken!

Tips voor het gebruik van lavendel

  • Lavendel is een veelzijdige plant. Je kunt het gebruiken in aromatherapie, badproducten en als smaakmaker in je gerechten.
  • Gebruik lavendelolie om de geur van je huis te verfrissen en te ontspannen.
  • Voeg lavendel toe aan je badproducten om een relaxte sfeer te creeren die je helpt om te ontspannen of om de natuurlijke verzorging van je huid te verbeteren.
  • Maak een potpourri van lavendelblaadjes met verschillende soorten bladeren voor een zachte geur die zowel rustig als energiek kan zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe zorg je voor een lavendelhaag

Lavendel, met een maximale hoogte van 50 cm, vormt een goede haag als hij wordt geplant in greppels die 30 cm diep en 20 breed worden uitgegraven. Vul de geul met potgrond gemengd met grof zand; plant de lavendel met een tussenruimte van 15 cm. Geef lavendel in het vroege voorjaar organische mestkorrels en begin mei en eind juli een samengestelde meststof.
Nadat de bloemen grijsblauw zijn geworden, de bloemstelen afknippen tot net onder een rij bladeren. Zo blijft de groei gezond. Snoei uw hele haag eind maart – begin april, waarbij u 1/3 van de hoogte afneemt. Dit bevordert nieuwe scheuten op hout dat afgelopen zomer is gegroeid, waardoor u meer bloemen krijgt op een gezondere en sterkere plant (met goed gevormde bladeren).

Hoeveel zon hebben lavendelplanten nodig?

Om een grote hoeveelheid lavendelbloemen te produceren, hebben lavendelplanten minstens 6-8 uur per dag direct zonlicht nodig.

Wat is de beste bodem voor het kweken van lavendelplanten?

Lavendelplanten doen het het beste in goed gedraineerde zandgrond met een pH van 7. Ze verdragen geen zware klei of drassige grond.

Hoe vaak moeten lavendelplanten worden bewaterd?

Lavendelplanten gedijen goed in een droog klimaat en hebben weinig water nodig. Geef ze één keer per week water, of wanneer de grond droog aanvoelt.

Hoe moeten lavendelplanten worden bemest?

Lavendel heeft geen zware bemesting nodig. Een lichte toepassing van een uitgebalanceerde meststof of een bemesting met goed verteerde mest in het voorjaar is voldoende. Vermijd overbemesting, want dat kan leiden tot een zwakke groei en ziekelijke planten.

Wanneer moeten lavendelplanten worden gesnoeid?

Het snoeien van lavendel nadat de bloemen zijn uitgebloeid, bevordert een meer bossige groei en nieuwe scheuten.

Welke plagen en ziekten komen vaak voor bij lavendelplanten?

De meeste lavendelplanten zijn bestand tegen ziekten en plagen, maar ze kunnen worden aangetast door spint, witte vlieg en echte meeldauw als ze geen goede luchtcirculatie krijgen.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.