Hoe rozen snoeien: werkwijze, tijdstip en andere tips

De roos is ook wel de koningin der bloemen genoemd. Deze bloem beloont ons ieder jaar met prachtige bloemen, op voorwaarde dat ze juist gesnoeid word. Bloemen komen op jonge takken van hetzelfde jaar, dus is jaarlijkse snoei aan te bevelen. Hoe rozen snoeien? Daar gaan we direct op in.

Een roos kun je op twee tijdstippen snoeien. Bij een wintersnoei word de plant terug gesnoeit tot op een hoogte van +- 40 cm. Door het wegsnoeien van de rozenbottels, heeft deze snoei als nut de plant meer groeikracht te geven. Wintersnoei mag worden overgeslagen indien gewenst. De lentesnoei word gedaan vanaf maart na de vorst. Hier gaan we de roos veel snoeien. Men begint met het weg snoeien van al het dood bruin hout. Verwijder dan de grond scheuten om dan alle takken te snoeien. Vergeet niet dat je twee ogen moet laten staan per tak. Een oog is een punt op de tak waar een zijtak kan uitschieten.

[toc label=”Inhoudsopgave”]

Snoeigereedschap

Voordat je begint te snoeien, heb je het juiste materiaal nodig:

  • Stevige handschoenen: Zoals je wel weet, hebben rozen scherpe doornen. Kies daarom handschoenen die niet gemakkelijk doorboord worden maar toch flexibel zijn.
  • Handsnoeischaar: Dit is je belangrijkste werktuig. Kies niet voor het het goedkoopste model, maar koop kwaliteit. Het is belangrijk dat het mes goed snijdt, zodat er een mooie, rechte snijwonde achterblijft. Een slechte snoeischaar laat een rafelige wonde achter die gemakkelijker geïnfecteerd geraakt.
  • Takkenschaar: Een snoeischaar met lange handvaten zodat je gemakkelijker dikke takken kunt doorknippen.
  • Snoeizaag: Deze zaag is noodzakelijk voor het verwijderen van oude houtige takken of dood hout. Het beste model is inklapbaar met een gebogen blad.
9200000010829690
Snoeizaag felco

Wanneer rozen snoeien?

Wanneer je rozen snoeit, hangt voor een groot deel of van het klimaat en het soort roos. In het algemeen worden rozen gesnoeid in het voorjaar voor ze beginnen te bloemen.

Kijk goed uit naar de bladknoppen van je rozenplant. Wanneer ze beginnen te zwellen en een roos-rode kleur beginnen te krijgen, is het tijd om te snoeien.

De juiste timing is belangrijk omdat het best is de plant te snoeien voor de knoppen open breken en juist achter het vriest in je klimaat.

Al zijn bepaalde rozen lastiger als het op de snoeiperiode aankomt en hebben ze een voorkeur om terug gesnoeid te worden wanneer ze in winterslaap gaan.

Wintersnoei rozen

Met de wintersnoei bedoel ik dat de rozenstruik een beetje wordt ingesnoeid tot op ongeveer 40 cm hoogte. Hierbij worden de rozenbottels weggesnoeid zodat er geen energie meer gaat naar het vormen van het zaad. Wie echter deze bottels graag ziet mag deze snoei overslaan.
De struik staat er iets “netter bij, dit is ook een moment waarbij men kan groencompost tussen de rozenstruiken leggen.

20102476134 D65569A304 O

Lentesnoei rozen

De eigenlijk snoei van de struikroos gebeurt best bij het begin van de lente; maart, na de strengste vorst.

Snoeimethode:

  • Verwijder eerst alle dode bruine hout. Soms zit er in dit dode hout reeds een larve van een rups.
  • Let er op dat er rond de basis van de roos geen andere planten staan, bijvoorbeeld een bodembedekker. Zorg ervoor dat de oculatie vrij wordt gemaakt, zodat er zich later nieuwe scheuten vanuit de oculatie kunnen vormen.
  • Verwijder alle grondscheuten zo diep mogelijk; dit is wildopslag afkomstig van de wilde wortel.
  • Snoei de takken in tot op twee ogen. Snoei liefst op een oog naar buiten toe gericht. Verwijder alle zwakke, dunne takjes want deze geven toch zwakke, weinig of niet bloeiende scheuten.

Zorgen na de snoei

  • Verwijderen van de mulchinglaag indien nodig, rond de roos onkruidvrij maken.
  • Rond maart – april kan een lichte bijbemesting gegeven worden om de noodzakelijke hergroei te bevorderen.
  • In de vroege lente kan men de rozen eens spuiten met een zacht schimmeldodend middel tegen de valse meeldauw en de roestziekte.
  • Rozen hebben ook vaal last van bladluizen. Spuit hiertegen met een zacht insectendodend middel.
  • In de nazomer kunnen de uitgebloeide rozen weggesnoeid worden om nog een nabloei te bevorderen.

Zomersnoei rozen

De zomersnoei is niet zo bekend. Het grote verschil met de wintersnoei is dat bij de zomersnoei de takken ingesnoeid worden tijdens de groeiperiode dit in tegenstelling tot de wintersnoei: deze gebeurt tijdens de rustperiode.

Waarom een zomersnoei?

De zomersnoei is vooral nodig om meer groei/bloei te stimuleren. Want snoei geeft groei.

Hoe een zomersnoei bij rozen uitvoeren?

  • Zoek de uitgebloemde stengels uit
  • Onderzoek de stengel en zoek naar punten waar 5 bladeren aan staan. Knip 1-2 cm boven dat punt.

Snoei instructies voor beginners rozen liefhebbers

De meest voor de hand liggende delen om de snoeien op rozenstruiken zijn dode, houtachtige overblijfsels van bloeiende stengels. Deze “dode wandelstokken” kunnen gebroken zijn door het gewicht van de sneeuw of gewoon bezweken aan een strenge winter.

De minder voor de hand liggende takken om te snoeien omvatten die die te lang zijn en verder gaan dan je gewenste groeigebied.

Het uiteindelijke doel is om een “V”-vorm, of vaasvorm te handhaven tussen verschillende gelijkmatig verdeelde takken.

1 Begin met snoeien vanaf de grond

In het voorjaar bekijk je de rozenplant goed en let op de algehele gezondheid en vorm. Het is dan de bedoeling om zoveel mogelijk licht en lucht circulatie mogelijk te maken. Snoei hiervoor de dode takken zo laag mogelijk aan de basis af.

2 Verwijder gebroken, dood en ziek hout

Hier gaan we uiteinde van de takken wegsnoeien dat er verdord uit ziet.

Snoei net iets onder het begin van dit dood hout in een hoek van ongeveer 45 graden. Zorg ervoor dat het “witte vlees” binnen in de stam zichtbaar wordt. Als het vlees niet wit is, snijd dan lager tot je gezond vlees hebt.

3 Verwijder dunne takken

Verwijder takken die dunner zijn dan een potlood. Deze takken groeien slungelig en produceren zeer weinig bloemen.

4 Verwijder schuiten onder de ent

Een schuit is een nieuwe groei die zich ontwikkelt heeft van onder de plaats waar hij geënt is. Die uitlopers kunnen ook uit de grond springen. Uitlopers bevatten helemaal geen bloemen of bloemen die niet mooi zijn.

Snoei deze uitlopers op de grond of zo dicht mogelijk bij de hoofdtak.

5 Snoei nieuwe groei

Snoei nieuwe groei om de plant naar uw gewenste look te vormen. Maak schone sneden in een hoek van 45 graden, ongeveer 1/2 centimeter boven een knop die naar de buitenkant van de plant is gericht.

Uitgebloemde rozen snoeien

Rose 1744950 1920

Uitgebloemde rozen snoeien geeft enkel voordelen. Zo zal de roos sneller terug bloemen. Voor hoe u het best de bloemen snoeit verwijs ik je graag naar de zomersnoei.

Stamrozen snoeien na de bloem

De scheuten die zijdelings op de stam komen, of vanuit de wortel komen zijn ‘wildopslag’ en moeten verwijderd worden.

Op ongeveer 1 meter hoogte zitten dus drie gelukte schildgriffels.

De snoei daarvan is dus dezelfde als de struikroos.

Indien het hard zou vriezen, kan men best de stamroos beschermen tegen de koude. Dit kan door de plant in te snoeien en een papieren of jutte zak over te doen. Gebruik geen plastic zak, de pant moet nog lucht kunnen krijgen.

Oude rozen snoeien

Oude rozen en parkrozen hoeven maar weinig gesnoeid te worden: alleen de oude, beschadigde en afgedragen takken worden weggenomen. Om ze te fatsoeneren kun je de meeste doorbloeiende rozen in het voorjaar op ongeveer 60 cm terugsnoeien. Je kunt de takken echter ook langer houden en zelfs een keertje niet snoeien. Elke parkroos en elke struikroos heeft een eigen karakter. Ervaring is de beste leermeester.