Mistpropagatie van wortels met stekken – Een primer op intermitterende vernevelings- en wortelstekken

Waarom intermitterende mist gebruiken?

Het gebruik van intermitterende mist voor het stekken van houtachtige sierplanten en vaste planten is een van de meest efficiënte methoden om aseksueel grote hoeveelheden planten te reproduceren. Intermitterende mist biedt een middel voor het automatisch toevoeren van vocht tijdens de kritieke perioden van voortplanting door middel van timers die de afgifte van het nevelwater volgens een nauwkeurig schema regelen. Zonder intermitterende mist, moeten stekken worden bewaard in een vochtige en temperatuurgecontroleerde omgeving om te voorkomen dat ze verwelken en sterven aan oververhitting en transpiratie. Transpiratie is de verdamping van vocht van bladeren, stengels, bloemen en wortels van planten. Intermitterende mist verhoogt de vochtigheidsgraad rond de stekken, waardoor het transpiratieproces wordt verminderd en de stekken een eelt en wortel kunnen vormen en de temperatuur rond de stekken wordt verlaagd. Dit alles kan worden bereikt zonder de noodzaak van een dure kas die temperatuur- en vochtigheidscontroles vereist.

Onder ideale omstandigheden kunnen bepaalde stekken van zacht hout met intermitterende mist wortelen in slechts 2-3 weken, zodat u meerdere partijen kunt rooten. stekken in een enkel groeiseizoen.

Outdoor Misting

Er zijn veel variaties op vernevelingsinstallaties en een stijl past niet allemaal. Grote verspreiders kunnen grote vernevelingshuizen gebruiken met uitgebreide verlichting en loodgieterswerk, terwijl kleinere familiebezette kwekerijen eenvoudige hoophouses kunnen gebruiken of de stekken in zandbedden kunnen rooten met behulp van eenvoudige vernevelingssystemen en natuurlijke verlichting.

De juiste locatie van een buitenvernevelingsgebied is uiterst belangrijk voor succes. Te veel zon of wind kan zeer schadelijk zijn voor de stekken. Gefilterde schaduw gedurende de dag is het beste, net als een locatie buiten de directe wind, maar deze kunnen worden overwonnen met kunstmatige schaduw en schotten om de wind af te buigen. Een eenvoudige structuur kan rond het vernevelingsgebied worden gebouwd en schaduwdoek of traliewerk kan met groot succes worden gebruikt om de zon en de wind te verminderen.

Rooting medium

De juiste roeimiddelen zijn van cruciaal belang bij het rooten van stekken onder intermitterende mist. Zand wordt al vele jaren met groot succes gebruikt, maar een mengsel van veenmos met een gelijke hoeveelheid perliet, vermiculiet of zand is een nog beter wortelmilieu. Het turf / perliet, turf / vermiculiet of zelfs een turf / zandmengsel is superieur aan alleen zand omdat het poreuzer, goed belucht en beter gedraineerd zal zijn dan zand alleen.

Nevelduur

De juiste duur en interval van mist is van cruciaal belang voor het vermogen van de stekken overleving en succes bij het rooten. Te weinig nevel of te veel tijd tussen nevels zal resulteren in uitdroging, verwelking en doodgaan van de stekken. Te weinig nevel zal ook resulteren in het oververhitten van de stekken, wat er ook toe zal leiden dat de stekken afsterven. Te veel nevel of te weinig tijd tussen de nevels zal resulteren in een constant nat maaisel en constant nat bewortelingsmedium. Dit zal resulteren in bladval, stengelrot en schimmels en ziekten. Een goed basisbeginsel is een 5 tot 10 minuten durende nevelperiode om de 5 tot 10 minuten.

Temperatuur

Een factor die vaak over het hoofd wordt gezien tijdens het rooten van stekken is de temperatuur rond de stekken. De luchttemperatuur moet tussen 50 ° F en 69 ° F worden gehouden. Iets hogere luchttemperaturen zullen de stekken niet schaden, maar lagere temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de stekken. Het wortelmedium moet idealiter tussen 65 ° F en 75 ° F worden gehouden om callusing en wortelontwikkeling te bevorderen. Een manier om de juiste mediumtemperatuur te handhaven, is via grondverwarmingskabels die onder het medium zijn geplaatst. Deze kabels zullen automatisch de juiste temperatuur van het medium handhaven, waardoor ideale omstandigheden worden gecreëerd voor callusvorming en wortelontwikkeling. Een plant ontwikkelt wortels zolang de mediumtemperatuur boven 45 ° F is, dus het handhaven van de temperatuur van het medium boven 45 ° F kan het vermogen van de stekken om wortels te vormen aanzienlijk vergroten.

Zorg voor een geroerde knip

Nadat de stekken wortels hebben ontwikkeld, moet de frequentie van nevel geleidelijk worden verminderd om te beginnen met het verharden van de stekken en om ze vertrouwd te maken met normale groeiomstandigheden. Gedurende de periode van een maand of zo moet het water worden teruggebracht tot eenmaal drenken. Het snijden is nu klaar om te worden getransplanteerd in potten, te groeien in bedden of te worden geplant in het landschap. Potplanten moeten eenmaal per dag worden bewaterd. De nieuwe planten in kweekbedden of geplant in het landschap moeten een keer per dag een paar weken worden bewaterd, dan een keer per twee of drie dagen gedurende een paar weken. Na ongeveer een maand zouden de planten genoeg moeten zijn om alleen te worden gedrenkt tijdens lange droge periodes.

Source by Dane Wilson

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.