Echinacea 73365 Scaled
|

Echinacea: tips en verzorging voor een bloeiende tuin

De echinacea is een kruidachtige, overblijvende en zeer bloeiende plant, die over de hele wereld bekend is zowel om haar sierwaarde als om haar geneeskrachtige eigenschappen. De stam is rechtopstaand en vertakt, en vormt dichte en afgeronde struiken.

De bloei is langdurig en vindt plaats in het voorjaar en de zomer. De bloeiwijzen lijken op die van Madeliefjes. Ze zijn samengesteld, tweeslachtig, met een geelbruine centrale schijf en roze, lavendelblauwe of witte rand blaadjes, met een verschillende schakering tussen die kleuren, naargelang de cultivar. De bestuiving wordt gedaan door bijen en vlinders.

Decoratie en landschapsarchitectuur

In de landschapsarchitectuur is de echinacea een uitstekende optie voor borders, clumps en in mengsels met andere plantensoorten. Het geeft een landelijke sfeer aan de tuin. Maar dit betekent niet dat het moet worden vermeden in elegante tuinen.

Het is gewoon een kwestie van hoe het te gebruiken. Clumps en borders, in monochrome of complementaire kleuren resulteren in meer gesofisticeerde tuinen, terwijl kleurrijke, vrije en vrolijke composities dichter bij tuinen in landelijke stijl staan.

Onderhoud

De echinacea is zeer winterhard en onderhoudsarm. In strengere winters verliest de plant zijn blad, dat in het voorjaar weer krachtig uitgroeit. De bloemen zijn duurzaam en kunnen worden gebruikt in bloemstukken en boeketten, maar ook in de vorm van droogbloemen, waarmee een landelijke sfeer aan de decoratie wordt toegevoegd.

Hij moet bij voorkeur worden gekweekt in de volle zon, in goed gedraineerde grond die is verrijkt met organisch materiaal en regelmatig wordt geïrrigeerd. Hij verdraagt geen zeer drassige grond. Eenmaal goed ingeburgerd, is de plant goed bestand tegen korte perioden van droogte.

Het afknippen van de oude bloemen herstelt niet alleen de schoonheid van de plant, maar stimuleert ook de latere bloei. Vermeerdert zich door deling van worteltakken, worteltrekken, maar vooral door zaden.

Groeiomstandigheden

Zoals bij elke bloem, moeten bij echinacea in de beginperiode bepaalde regels in acht worden genomen. Dit geldt in de eerste plaats voor de bodem- en lichtmodus.

Het grondmengsel moet zacht en licht zijn, goed vocht opnemen en lucht doorlaten. Voor Ontsmetting kan ook nodig zijn: het substraat kan worden behandeld met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat (0,5 gram permanganaat per 1 liter water).

Lichtbehoeften

Voor een normale ontwikkeling is zonlicht nodig. In het zaailing stadium kan het nodig zijn fluorescentielampen te gebruiken voor extra verlichting. Conventionele lampen, hoewel krachtig, zijn niet altijd geschikt voor dit doel.

Knoppen en jonge planten (tot 1 jaar) verdragen nauwelijks schaduw, dus de naburige bloemen mogen Echinacea niet bedekken.

[content-egg-block template=top_listing]

Hoe plant je Echinacea

Echinacea heeft een levensduur van ongeveer 5 jaar. Voor de teelt moet je open en zonnige plaatsen kiezen. Een licht alkalische, vruchtbare bodem is geschikt. Je kunt een plant kweken met zaden of zaailingen.

Het planten gebeurt in de herfst of het vroege voorjaar. In de natuur vermenigvuldigt Echinacea zich door zelf zaaiing, waarbij de zaden in de herfst vallen, zodat de scheuten in het voorjaar verschijnen.

Voor het aanleggen van jouw tuin is deze methode echter onbetrouwbaar, omdat sommige zaden van lage kwaliteit kunnen zijn. Daarom is het veel betrouwbaarder om te planten met zaailingen die eerder zijn opgekweekt in containers met voedingsstoffen mix.

De bloemen verschijnen in het tweede jaar na het planten en bloeien ongeveer 60 dagen. Het is belangrijk ernaar te streven de plant sterk en gezond te houden. Dan kan het dienen als een goede honingplant voor bijen, en zullen de geneeskrachtige eigenschappen meer tot hun recht komen.

Bereiding van zaden

Om sterke zaailingen te krijgen, moeten de zaden eerst worden geprepareerd. De zaden worden in katoen of een dunne doek gedaan en met water gevuld zodat de doek volledig bedekt is. Na een tijdje zullen de zaden ontkiemen en dan kunnen ze worden geplant.

Zaai Begrippen en technologie

Alvorens in de volle grond te worden gekweekt, moeten de uitgekomen zaden worden uitgeplant in individuele containers met een voedingsbodem. Vul de bakjes met aarde, maak er kuiltjes in en leg er de ontkiemde zaden in. Onmiddellijk na het planten moeten de toekomstige zaailingen overvloedig worden bewaterd. Het ontkiemingsproces van zaden kan lang duren – tot 1,5 maand.

Uitplanten van zaailingen in de volle grond

Het uitplanten van zaailingen in het open veld vindt plaats van mei tot juni. Op de uitgekozen plaats worden gaten gemaakt naar gelang van het aantal scheuten op een afstand van 25-30 centimeter. Voor het planten de grond bemesten door een mengsel van tuinaarde en compost op de bodem van het gat te leggen, en na het planten de zaailingen goed water geven.

In de toekomst moet je de vochtigheid matig houden, onkruid verwijderen en de grond voortdurend losmaken.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.