5 eenvoudige methoden om lavendel te drogen

Lavendel (Lavandula) wordt gewaardeerd om zijn esthetische, medicinale en aromatische waarden. Oude mensen hebben ze als badgereedschap gebruikt en deze bloemen werden in hun huizen verspreid om ziekten af ​​te weren.

Tegenwoordig wordt de geur van lavendel nog steeds gebruikt in de aromatherapie om hoofdpijn te verzachten en slaap op te wekken. Het wordt ook gebruikt om de pijn van brandwonden en insectenbeten te verzachten, littekens te verminderen en als een natuurlijke maagontspanner.

Er zijn veel manieren om met lavendel om te gaan en hier zijn enkele tips om zelf te beginnen met planten, oogsten, drogen en bewaren.

Je lavendel planten en oogsten

Er is een selectie van lavendelvariëteiten voor verschillende gewenste effecten. Als je op zoek bent naar een energieboost, wordt aangeraden om bij Spaanse lavendel (Lavandula stoechas) te blijven. Het ruikt naar eucalyptus en heeft een stimulerend effect. Als je op zoek bent naar rust en ontspanning, dan is de meest populaire Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) de beste keuze.

Als je eenmaal je lavendel hebt geplant, is de volgende stap het oogsten van de stukjes wanneer sommige van de toppen bloeien. De beste tijd om lavendel te oogsten is in de late ochtend. Dit is wanneer de plant droog is, de zon minder intens is en de geur het sterkst is.

U kunt ervoor kiezen om direct onder de bloemen te snijden om de bloesems te laten drogen, of een beetje lager om een ​​beetje stengel in uw cluster op te nemen. Een geslepen snoeischaar of schaar is nodig om ervoor te zorgen dat planten goed worden geknipt.

Gesneden stukken met stengels zijn het beste voor decoratieve arrangementen, terwijl bloesems worden gebruikt om potpourri, thee of bakingrediënten te maken.

Hoe lavendel thuis te drogen

Er zijn meerdere manieren om lavendel te drogen. De meeste liefhebbers van lavendel drogen raden aan vast te houden aan de handmatige droogmethoden om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van bloesems en essentiële oliën van planten behouden blijft.

Lavendel drogen op aanrecht

Lavendel droogt vrij snel, oogst gewoon een paar stengels. De eenvoudigste methode is om de afgesneden stengels eenvoudig plat op een droog aanrecht of tafel te leggen.

Je kunt het ook uitspreiden op een oude krant of een droogrek. U moet ervoor zorgen dat uw stengels tijdens het proces plat worden gelegd. De lavendelbloemen zullen broos aanvoelen als ze klaar zijn met drogen.

Droog in een bundel

Snijd een bosje lavendelstengels en zorg ervoor dat je een paar centimeter stengel op de afgesneden stengel laat. Groepeer ongeveer 15 – 20 stengels bij elkaar en bind ze vast met een elastische band. Deze band zorgt ervoor dat de steeltjes bij het drogen aan elkaar blijven plakken. Je kunt het altijd versieren met kleurrijke lintbanden als je wilt dat het er mooier uitziet.

Eenmaal uitgehard, hang je elke bundel op een donkere, warme en droge plaats , zoals je kelder of kelder. Zorg ervoor dat je hem ondersteboven hangt om zijn bloesemvorm te behouden. Door het op een donkere en droge plaats te bewaren, voorkomt u dat de lavendel zijn geur en kleur snel vervaagt. Het is echter nog steeds belangrijk om voldoende ruimte te laten om lucht tussen de stengels te laten reizen.

Een vochtige omgeving zorgt ervoor dat er schimmel op de lavendelstelen groeit, waardoor ze onbruikbaar worden. Je kunt hem ophangen aan een muurhaak, metalen haak of een kledinghanger van draad.

Lavendel drogen in de dehydrator

Hier zijn de stappen die u moet nemen om lavendel in de voedseldroger te drogen.

  • Snip stengels met lavendelbloesems die helemaal open zijn. Knip verkleurde of gekrompen bladeren af ​​en controleer op insecten die zich mogelijk in bloesems of bladeren verbergen.
  • Was de lavendel niet. Leg de gesneden stengels gewoon in een enkele laag op de dehydratorbakken.
  • Zet je dehydrators op kruidenstand en laat het ongeveer 2 uur werken.
  • Beoordeel na 2 uur de stengels. Als de bloesems, stengels en bladeren broos zijn, is het klaar. Als het nog vochtig aanvoelt, laat het dan nog een uur drogen.
  • Als u klaar bent, haalt u het uit de dehydratorbak en laat u het volledig afkoelen. Als je klaar bent, kun je de gedroogde stengels in een bakje doen en het lood goed afsluiten.

NB! De voedseldroger kan ervoor zorgen dat uw stengels te veel uitdrogen als ze niet correct worden gecontroleerd.

Lavendel drogen in de oven

Hier zijn de stappen die u moet nemen om lavendel in de oven te drogen:

  • Zet de oven op laag vuur, ongeveer 100 graden Celsius. Verdeel een dun laagje lavendel op een bakplaat en zet het ongeveer 10 minuten in de oven of tot de stengels helemaal broos zijn. Houd de ovendeur tijdens het drogen een beetje open. Hierdoor kan vocht effectief worden doorgelaten. Als het na 10 minuten nog vochtig aanvoelt, draai dan de stengels en laat het daarna nog 5 minuten drogen.
  • Als je klaar bent, haal je de gedroogde lavendel uit de oven en laat je je hand langs de gedroogde stengels glijden totdat de bloesems in een bakje vallen. Je moet voorzichtig zijn, want de bloemen kunnen een beetje stekelig zijn.

NB !! Verwerking vereist scherp toezicht.

Lavendel drogen in de magnetron

Net als bij lavendel in de oven, moet u eerst de bloesems verwijderen. Scheid de bladeren en bloesems van de stengel. Leg een kleine hoeveelheid lavendel op 2 lagen keukenpapier, een schone theedoek of gewoon de draaiplateau en leg het in de magnetron.

Zet de magnetron aan en laat hem ongeveer een minuut op hoog vuur draaien. Controleer op uitdroging. Als ze nog steeds vochtig aanvoelen, ga dan verder met drogen met uitbarstingen van 20 seconden totdat ze helemaal droog zijn.

NB! Hoog risico op overmatig drogen / verschroeien van de stengels als deze niet goed worden gecontroleerd.

Gedroogde lavendel op de juiste manier bewaren

Er zijn verschillende manieren om uw lavendel op te slaan. Maar het is van cruciaal belang om op te merken dat ze uit de buurt van licht, hitte en vochtigheid moeten worden bewaard. Blootstelling aan een van deze elementen kan de kleur van de plant doen vervagen, sneller laten drogen en de geur doen vervagen. Vocht nodigt schimmel uit om te groeien en je lavendel te vernietigen.

Lavendelbundels kunnen worden opgehangen in kleerhangers in kasten. Het zal uw kleding ruiken terwijl het wordt bewaard.

Gedroogde toppen kunnen worden bewaard in zakjes met ritssluiting of in schone en luchtdichte glazen potten. Bewaar vervolgens op een koele, donkere plaats tot u klaar bent voor gebruik.

Deel dit:
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hobby Tuinier
Logo
Shopping cart