Lavender 4320593 1920
|

5 eenvoudige methoden om lavendel te drogen

Lavendel wordt al sinds de oudheid gewaardeerd om zijn prachtige uiterlijk en nuttige eigenschappen. Onze voorouders gebruikten de bloemen als een soort zeep in hun bad en verspreidden ze ook in hun huizen om een aroma te creëren dat zou helpen ziekten op afstand te houden.

Vandaag de dag wordt de geur van lavendel nog steeds in de aromatherapie ingezet voor tal van voordelen. Het is bekend dat het hoofdpijn verlicht, de slaap verbetert en zelfs bijdraagt aan de verlichting van huidirritaties zoals zonnebrand en insectenbeten (referentiestudie). Daarnaast kan lavendel ook helpen om littekens te verminderen en werkt het als een natuurlijke ontspanner voor de maag.

Er zijn veel manieren om met lavendel om te gaan en hier zijn enkele tips om zelf te beginnen met planten, oogsten, drogen en bewaren.

Je lavendel planten en oogsten

Er is een selectie van lavendelvariëteiten voor verschillende gewenste effecten. Als je op zoek bent naar een energieboost, wordt aangeraden om bij Spaanse lavendel (Lavandula stoechas) te blijven. Het ruikt naar eucalyptus en heeft een stimulerend effect. Als je op zoek bent naar rust en ontspanning, dan is de meest populaire Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) de beste keuze.

[content-egg-block template=offers_list_no_price groups=”planten”]

Als je eenmaal je lavendel hebt geplant, is de volgende stap het oogsten van de stukjes wanneer sommige van de toppen bloeien. De beste tijd om lavendel te oogsten is in de late ochtend. Dit is wanneer de plant droog is, de zon minder intens is en de geur het sterkst is.

U kunt ervoor kiezen om direct onder de bloemen te snijden om de bloesems te laten drogen, of een beetje lager om een ​​beetje stengel in uw cluster op te nemen. Een geslepen snoeischaar of schaar is nodig om ervoor te zorgen dat planten goed worden geknipt.

Gesneden stukken met stengels zijn het beste voor decoratieve arrangementen, terwijl bloesems worden gebruikt om potpourri, thee of bakingrediënten te maken.

6 Eenvoudige stappen om lavendel thuis te drogen

Er zijn meerdere manieren om lavendel te drogen. De meeste liefhebbers van lavendel drogen raden aan vast te houden aan de handmatige droogmethoden om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van bloesems en essentiële oliën van planten behouden blijft.

Lavendel drogen op aanrecht

Lavendel is een van de gemakkelijkste planten om thuis te drogen. Snijd simpelweg wat stengels af en leg deze plat op een droog aanrecht of tafel. Het is belangrijk om de lavendel plat te houden tijdens het drogen, dit voorkomt kromtrekken en helpt bij een gelijkmatige droging. Plus, het voorkomt ook de vorming van schimmel en andere problemen die zich kunnen voordoen in vochtige omstandigheden.

Je kunt het ook uitspreiden op een oude krant of een droogrek. U moet ervoor zorgen dat uw stengels tijdens het proces plat worden gelegd. De lavendelbloemen zullen broos aanvoelen als ze klaar zijn met drogen.

Droog in een bundel

Wil je een aantrekkelijke bos lavendel drogen? Hier volgt een stapsgewijze handleiding: 1) Snijd een aantal lavendelstelen af, maar laat een paar centimeter van de steel intact. 2) Bundel zo'n 15 tot 20 stelen samen. 3) Bind ze vast met een elastiek, dit zorgt ervoor dat de stelen aan elkaar blijven tijdens het drogen. 4) Voor een extra vleugje flair, versier je bundel met kleurrijke linten. Voilà, een prachtige lavendelbundel klaar om te drogen!

Eenmaal uitgehard, hang je elke bundel op een donkere, warme en droge plaats , zoals je kelder of kelder. Zorg ervoor dat je hem ondersteboven hangt om zijn bloesemvorm te behouden. Door het op een donkere en droge plaats te bewaren, voorkomt u dat de lavendel zijn geur en kleur snel vervaagt. Het is echter nog steeds belangrijk om voldoende ruimte te laten om lucht tussen de stengels te laten reizen.

Vochtige gebieden zijn een no-go voor gedroogde lavendel omdat ze schimmelgroei bevorderen die de stengels kan ruïneren. Om dit te voorkomen, hang je lavendel op een droge plek met voldoende ventilatie. Je kunt het ophangen aan een muurhaak, een metalen haak, of zelfs een draadkleerhanger. Een extra tip: zorg voor een beetje ruimte tussen individuele stengels om een optimale luchtstroom te garanderen.

Lavendel drogen in de dehydrator

Hier zijn de stappen die u moet nemen om lavendel in de voedseldroger te drogen.

  • Snip stengels met lavendelbloesems die helemaal open zijn. Knip verkleurde of gekrompen bladeren af ​​en controleer op insecten die zich mogelijk in bloesems of bladeren verbergen.
  • Was de lavendel niet. Leg de gesneden stengels gewoon in een enkele laag op de dehydratorbakken.
  • Zet je dehydrators op kruidenstand en laat het ongeveer 2 uur werken.
  • Beoordeel na 2 uur de stengels. Als de bloesems, stengels en bladeren broos zijn, is het klaar. Als het nog vochtig aanvoelt, laat het dan nog een uur drogen.
  • Als u klaar bent, haalt u het uit de dehydratorbak en laat u het volledig afkoelen. Als je klaar bent, kun je de gedroogde stengels in een bakje doen en het lood goed afsluiten.

NB! De voedseldroger kan ervoor zorgen dat uw stengels te veel uitdrogen als ze niet correct worden gecontroleerd.

[content-egg module=TradetrackerProducts template=item_simple groups=”overige”]

Lavendel drogen in de oven

Hier zijn de stappen die u moet nemen om lavendel in de oven te drogen:

  • Zet de oven op laag vuur, ongeveer 100 graden Celsius. Verdeel een dun laagje lavendel op een bakplaat en zet het ongeveer 10 minuten in de oven of tot de stengels helemaal broos zijn. Houd de ovendeur tijdens het drogen een beetje open. Hierdoor kan vocht effectief worden doorgelaten. Als het na 10 minuten nog vochtig aanvoelt, draai dan de stengels en laat het daarna nog 5 minuten drogen.
  • Als je klaar bent, haal je de gedroogde lavendel uit de oven en laat je je hand langs de gedroogde stengels glijden totdat de bloesems in een bakje vallen. Je moet voorzichtig zijn, want de bloemen kunnen een beetje stekelig zijn.

NB !! Verwerking vereist scherp toezicht.

Lavendel drogen in de magnetron

Net als bij lavendel in de oven, moet u eerst de bloesems verwijderen. Scheid de bladeren en bloesems van de stengel. Leg een kleine hoeveelheid lavendel op 2 lagen keukenpapier, een schone theedoek of gewoon de draaiplateau en leg het in de magnetron.

Zet de magnetron aan en laat hem ongeveer een minuut op hoog vuur draaien. Controleer op uitdroging. Als ze nog steeds vochtig aanvoelen, ga dan verder met drogen met uitbarstingen van 20 seconden totdat ze helemaal droog zijn.

NB! Hoog risico op overmatig drogen / verschroeien van de stengels als deze niet goed worden gecontroleerd.

Geheimen om gedroogde lavendel op te slaan voor langdurige versheid.

Er zijn verschillende manieren om gedroogde lavendel op te slaan, maar waar je ze opslaat is van cruciaal belang. Idealiter bewaar je gedroogde lavendel uit de buurt van licht, hitte en vochtigheid. Elk van deze omstandigheden kan ervoor zorgen dat je lavendel zijn kleur verliest, sneller uitdroogt of de geur vervaagt. Bovendien moedigt vocht schimmelgroei aan, wat je lavendel zou kunnen verpesten. Voor optimale bewaring kun je gedroogde lavendel in luchtdichte containers zoals plastic bakjes of glazen potten bewaren. Deze containers helpen de kracht van de aroma te behouden en voorkomen degradatie.

Het ophangen van lavendelbundels in uw kledingkast is niet alleen handig voor opslag, maar het geeft ook je kleding een heerlijke geur. Bovendien kunnen de kalmerende eigenschappen van lavendel ook helpen om motten weg te houden van je kleding, terwijl het een zeer aangenaam aroma achterlaat in je klerenkast.

Voor het bewaren van de gedroogde toppen van lavendel, zijn ziplock-zakjes of schone, luchtdichte glazen potten ideale opslagopties. Het luchtdichte karakter van deze containers helpt om het kenmerkende aroma van lavendel te behouden en voorkomt dat ze degraderen. Zorg er vervolgens voor dat je ze wegstopt op een koele, donkere plaats totdat je klaar bent om ze te gebruiken. Zo kun je de frisse geur en kalmerende eigenschappen van lavendel elke keer wanneer je een pot opent, ervaren.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.