Hoe maak je een Box Ball

In de tuinbouw is topiary de naam die wordt gegeven aan de praktijk van het vormgeven van levende planten door het loof van bomen en struiken te knippen om duidelijk gedefinieerde vormen te vormen. Misschien is de eenvoudigste vorm om te maken een bal en de gemakkelijkste plant om dit mee te doen is de doos of buxus sempervirens. Omdat buxus een groenblijvende plant is, biedt een boxball je het hele jaar door een centraal punt in je tuin. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en u zult snel de resultaten van uw inspanningen kunnen zien. Met een paar geroote stekken zou je in slechts twee jaar een indrukwekkende bolvormige plant kunnen ontwikkelen.

Buxus sempervirens is een dichte, groenblijvende, groenblijvende struik, met donkergroene glanzende bladeren die een zoete geur afgeven. Vanaf de late winter produceert het kleine boter gekleurde bloemen. Omdat het langzaam groeit, is het een ideale keuze voor topiary werk. Hij is ook volledig winterhard en tolereert zon, halfschaduw en zelfs schaduwrijke posities.

Begin met het oppotten van de geroerde buxusstekken in afzonderlijke potten van 10 cm. Zet de potten buiten of in een koud kader en water regelmatig. Als je de stekken in dit stadium een ​​lichte knipbeurt geeft, moedig je de planten aan om uit de basis te struikelen en dat is wat je wilt. In ongeveer acht weken zou je enkele mooi geroote planten moeten hebben die klaar zijn om naar een grotere pot te gaan. Plant de stekken redelijk dicht bij elkaar, zodat ze in één pot beginnen te hechten. Nip uit de shoot tips om bossige groei te bevorderen. Water en voer regelmatig om de groei te bevorderen en te voorkomen dat de bladeren bruin worden. Trim de planten weinig en vaak gedurende het groeiseizoen, verwijder de toppen van de planten zodra 2-3 cm is toegevoegd aan de gewenste omtrek. Over een paar jaar zouden je planten aan elkaar hebben gebreid en een mooie bolvorm hebben gevormd.

Je zult ook merken dat je opnieuw in een grotere container moet potten. Zodra u dit stadium hebt bereikt, moet een lichte trim twee keer per jaar met handschaar uw doosbal in vorm houden. Zorg ervoor dat je schaar schoon is voordat je snoeit om de verspreiding van bacterievuur te voorkomen, een schimmelziekte die buxusplanten treft. Een kogel is een geweldige manier om decoratieve tuinbakken op hun best te laten zien. Deze eenvoudige groenblijvende bol contrasteert met zomerbloemen en geeft structuur en stijl aan wintertuinen.

Source by Jo Poultney

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.