Cyclamen 4587228 1920

Cyclamen: Tips voor het verzorgen van cyclamen

Een goede verzorging van een cyclaam is essentieel als u uw cyclaamplant jaar na jaar wilt behouden. Hun levendige bloemen en interessante bladeren maken deze plant tot een populaire kamerplant en veel eigenaren vragen: “Hoe zorg ik voor een cyclaamplant?” Laten we eens kijken hoe we zowel tijdens als na de bloei voor cyclaamplanten kunnen zorgen.

Basis Cyclamen verzorging

Cyclamenzorg begint bij de juiste temperatuur. In de natuur groeien cyclamen in koele, vochtige omgevingen. Als de temperatuur van uw huis overdag hoger is dan 20° C. en ’s nachts 10° C, zullen uw cyclamen langzaam sterven. Te hoge temperaturen zorgen ervoor dat de plant vergeelt en de bloemen snel vervagen.

Cyclamen die als kamerplanten worden verkocht, zijn tropisch en verdragen geen temperaturen onder 4 °C. Winterharde cyclaam daarentegen, die worden verkocht in tuincentra voor gebruik buitenshuis, is meestal winterhard tot USDA Zone 5, maar controleer het label van de plant om de specifieke winterhardheid te zien van de winterharde cyclaamvariëteit die u koopt.

Het volgende essentiële onderdeel van het zorgen voor een cyclaam is ervoor te zorgen dat deze goed wordt bewaterd. Cyclamen zijn gevoelig voor zowel boven als onder water. Zorg ervoor dat de plant een uitstekende afvoer heeft met een potmedium dat water goed vasthoudt. Geef uw cyclaamplant alleen water als de grond droog aanvoelt, maar laat de plant niet zo lang in deze droge staat dat het zichtbare tekenen van niet-bewateren vertoont, zoals hangende bladeren en bloemen.

Cyclamen 4587228 1920

Wanneer u de plant water geeft, water van onder, zodat het water de stengels of bladeren niet raakt. Water op de stengels en bladeren kan ervoor zorgen dat ze gaan rotten. Week de grond goed en laat het overtollige water weglopen.

Het volgende onderdeel van de verzorging van cyclaamplanten is kunstmest. Bemest slechts één keer per één tot twee maanden met wateroplosbare meststof gemengd op halve sterkte. Wanneer cyclamen te veel kunstmest krijgen, kan dit hun vermogen om opnieuw te bloeien beïnvloeden.

Cyclamen zorg na het bloeien

Nadat een cyclaam bloeit, gaat deze in een slapende toestand. Het in rusttoestand gaan, lijkt veel op het afsterven van de plant, omdat de bladeren geel worden en eraf vallen. Hij is niet dood, hij slaapt gewoon. Met de juiste verzorging van cyclaamplanten kun je het door zijn rustperiode heen helpen en zal het binnen een paar maanden opnieuw bloeien. Houd er rekening mee dat winterharde cyclaam die buiten wordt geplant, dit proces op natuurlijke wijze zal doorlopen en geen extra zorg nodig heeft om opnieuw te bloeien.

Als je na het bloeien voor een cyclaam zorgt, laat je de bladeren afsterven en stop je met het water geven van de plant zodra je de tekenen ziet dat de bladeren afsterven. Zet de plant op een koele, ietwat donkere plek. U kunt eventueel dood loof verwijderen als u dat wilt. Laat twee maanden zitten.

Zodra een cyclaam zijn rustperiode heeft beëindigd, kunt u hem opnieuw water geven en uit de opslagplaats halen. Mogelijk ziet u wat bladgroei en dit is goed. Zorg ervoor dat je de grond volledig doorweekt. Misschien wilt u de pot ongeveer een uur in een bak met water zetten en zorg ervoor dat overtollig water wegloopt.

Controleer de cyclaamknol en zorg ervoor dat de knol de pot niet is ontgroeid. Als de knol vol lijkt, verpot de cyclaam dan in een grotere pot.

Zodra de bladeren beginnen te groeien, hervat u de normale verzorging van de cyclaam en moet de plant binnenkort opnieuw bloeien.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.