4061909 88E724B8
|

Fuchsia stekken – De complete gids

Fuchsia stekken is heel gemakkelijk. Ze wortelen redelijk makkelijk en vragen niet veel speciale verzorging. Normaal gezien zou je van 80-100% van de stekken, een plant moeten kunnen maken. Wilt u ook zoveel fuchsia planten, lees dan verder.

[toc]

Fuchsia stekken stap voor stap

Voor je begint zoek je eerst het materiaal bij elkaar wat je nodig zult hebben om succes te hebben in het stekken van fuchsia planten.

Dit heb je nodig:

  • Een scherpe snoeischaar
  • Stekpoeder (optioneel maar verhoogt het succes)
  • Potgrond, zand of eender welke goed doorlatende grond
  • Plantpotjes
  • Schoonmaak alcohol

Een goeder tip is om voor je begint al alle potjes te vullen met groeimedium zoals potgrond of zand. Zo staan ze al klaar en moeten de stekken zo kort mogelijk zonder vochtigheid. Gebruik een potlood voor het maken van gaten in het groeimedium. Hier steek je achteraf de voorbereide stekken in.

Best ontsmet je voor je begint je snoeigereedschap met schoonmaak alcohol of een ander ontsmet middel. Dit is ook aangeraden om te doen elke keer voor je aan een andere plant snoeit.

Neem van de moeder fuchsia plant stekken van 6-9 cm lang. Het spreekt voor zich om enkel van gezonde planten stekken te nemen.

Zorg er altijd voor dat je minimum 3 ogen per stek hebt. Een oog is een punt op de stek waar een blad of zijtak kan uitschieten.

Kies bij voorkeur stekken zonder bloemen of bloemknoppen. Indien je enkel stekken met bloemen hebt verwijde deze dan van de stek.

Verwijder ook de onderste bladeren en laat enkel de bovenste 2-4 bladeren staan. Hoe meer bladeren blijven staan hoe sneller de stek zal uitdrogen en stuk gaan.

Als alle stekken zijn voorbereid kan je ook een stekpoeder gebruiken. Dit helpt bij het succesvol stekken van planten. Schud het teveel aan poeder er lichtjes af.

Wilt u liever geen chemische producten tijdens het stekken kan u ook een natuurlijke wortel bevorderen gebruiken zoals honing.

Steek de stekken in de eerder klaar gemaakte plant potjes en druk de gaten lichtjes dicht voor een goed contact met het groeimedium. Hou rekening dat 30-50% van de stek bovengronds moet blijven.

Zet de potjes ergens uit de volle zon zoals bijvoorbeeld de noordzijde van een tuinhuis. Vergeet ook geen water te geven en de potgrond vochtig te houden. U kunt eventueel een mini serre gebruiken om meer vocht bij de planten te houden.

2017 11 10
Fuchsia bij ons thuis

Verzorging stekken

Stekjes verdampen water maar kunnen nog geen water opnemen bij gebrek aan wortels. Daarom drogen ze gauw uit. Dit kun je voorkomen door de potjes af te dekken met plastic, of door een kweekbak te gebruiken. Zo blijft het warm en vochtig. Als er druppels aan het plastic hangen moet er worden gelucht.

De stekjes gaan schimmelen in een te vochtige omgeving. Zodra de stekjes wortels hebben hoeven ze niet meer onder plastic te staan. Door iets aan het stekje te trekken voel je of er wortels aan zitten. De wortels bieden weerstand.

Je kunt ook zonder een plastic cover gaan. Vergeet dan niet dat je geregeld water zult moeten geven. Zorg er dus altijd voor dat de grond vochtig;

Als de stekjes verpot moeten worden word de verzorging van de jonge plantjes een pak makkelijker. De plantjes hebben op dit ogenblik al wortels waardoor ze hun eigen water kunnen consumeren.

Fuchsia stekken in water

Je kunt ook fuchsia planten maken door het stekken in water i.p.v. potgrond. Het voordeel hiervan is dat de stekken minder makkelijk uitdrogen. Maar ze worden wel sneller rot.

Hoe je deze methode uitvoert is redelijk gelijk aan die met potgrond. Je neemt de stekken op dezelfde manier. Enkel in plaats van ze in een potje met potgrond te steken, plaats je ze in een potje met water. Als diepte kun je best half onder water steken.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.