Child 1867463 1920

12 redenen waarom tuinieren goed voor u is

We weten dat tuinieren ons actief houdt en daarom kunnen graven en planten helpen bij de lichamelijke gezondheid, maar kan tuinieren ons mentale welzijn daadwerkelijk verbeteren? Tuinen en landschappen worden al lang gebruikt als heiligdommen om te ontsnappen aan de stress van het leven en het blijkt dat er een aantal redenen zijn waarom tuinieren ons kan helpen om ons gelukkiger te voelen. Het wekt eigenlijk weinig verbazing, vooral als je bedenkt hoeveel tijd veel mensen in hun tuinen zullen doorbrengen – vooral die met tuingebouwen zoals schuren.

Het verlagen van stresshormonen en ons een gevoel van beloning geven, zijn slechts twee van de manieren waarop tuinieren goed kan zijn voor ons mentale welzijn. We spraken met goede doelen die tuinieren gebruiken om mensen met psychische problemen te helpen en vroegen hen wat de directe effecten van tuinieren op hun mentale gezondheid hadden, de reacties waren positief en inspirerend!

Ecotherapie: de geestelijke gezondheid verbeteren door buiten te zijn

Ecotherapie

Ecominds is gemaakt door de liefdadigheidsinstelling Mind. Tussen 2009 en 2013 financierde de liefdadigheidsinstelling 130 ecoprojecten in heel Engeland en veel van deze projecten zijn nog steeds actief met ecotherapie en bieden een breed scala aan programma’s die gericht zijn op het verbeteren van mentaal en fysiek welzijn door middel van activiteiten in de natuur.

Ecotherapie helpt bij het beheersen van bestaande psychische problemen en vindt plaats in zowel landelijke als stedelijke omgevingen, zoals parken, tuinen, boerderijen en bossen. Het kan activiteiten omvatten die gericht zijn op werken in de natuur, zoals een natuurbeschermingsproject, tuinieren of landbouw.

Wat zijn de voordelen van tuinieren?

1. Minder kans op een beroerte
2. Verbrandt calorieën
3. Stressverlichting
4. Verbeterd immuunsysteem
5. Verantwoordelijkheid
6. Leef in het moment
7. Gratis woede-therapie
8. Zintuiglijk
9. Groeiende groenten en fruit
10. Vermindert osteoporose
11. Verminderd risico van dementie
12. Een veranderde staat van bewustzijn

Veel mensen zijn trots op hun tuinen. Het zijn fervente groene duimen die tijdens het tuinieren genieten van de geur van verse bloemen. Maar daarmee komen gezondheidsvoordelen. Dus, wat zijn de 12 redenen waarom tuinieren goed voor je is?

Wist je dat tuinieren, zoals onkruid trekken en bloemen planten, ervoor kan zorgen dat je 200-400 calorieën per uur verbrandt? Aan de andere kant, als u het gazon maait, kunt u tussen de 250 en 350 calorieën per uur verbranden.

Tuinieren kan niet alleen een effectieve vorm van training zijn, maar het kan ook uw geestelijke gezondheid ten goede komen. Tijd buiten doorbrengen kan depressie, woede en stress helpen verminderen. Bovendien is tuinieren goed voor u, omdat het het risico op ziekten zoals beroerte en osteoporose kan helpen verminderen en uw immuunsysteem kan verbeteren.

1. Minder risico op een beroerte

Volgens The British Medical Journal kan tuinieren het risico op een hartaanval of beroerte helpen verminderen. Kijkend naar de leeftijdsgroep 60+ kan tuinieren het leven met wel 30% verlengen.

2. Verbrandt calorieën

Tuinieren kan een zware training zijn, afhankelijk van wat u doet en voor hoelang. Een simpele uurtje tuinieren kan u helpen om tot wel 330 calorieën te verbranden. Als u drie tot vier uur tuiniert, kunt u gemakkelijk zoveel calorieën verbranden als u zou doen met een uur in de sportschool. Dit kan worden bereikt door middel van basistaken in de tuin , zoals bladeren harken, het gazon maaien of heggen snoeien.

Daarom beveelt het National Institute of Health 30-45 minuten tuinieren aan, drie tot vijf keer per week. Dat zou een perfecte oplossing kunnen zijn voor degenen die niet naar de sportschool willen gaan, waardoor tuinieren een ideale oefening is voor degenen die de voorkeur geven aan trainingen met een lage intensiteit.

3. Stressverlichting

Tuinieren als een vorm van lichaamsbeweging kan goed voor je zijn, omdat het helpt om endorfine vrij te maken, het hormoon dat mensen helpt zich tevreden en ontspannen te voelen. Bovendien kan buiten in direct contact met zonlicht je humeur helpen verbeteren. Vergelijkbaar met die van Seasonal Affective Disorder, een soort depressie die optreedt tijdens de wintermaanden waar zonlicht beperkt is.

Deskundigen hebben aangetoond dat het niveau van een stresshormoon in uw hersenen, cortisol genaamd, door tuinieren kan worden verlaagd. Hoge cortisolspiegels in de hersenen beïnvloeden het geheugen en het leren van een persoon.

4. Verbeterd immuunsysteem

Een ander voordeel van de zon is dat het u kan helpen veel vitamine D op te nemen. Kortom, vitamine D kan uw lichaam helpen calcium op te nemen, wat op zijn beurt kan helpen uw botten sterk te houden en uw immuunsysteem gezond. Vitamine D-tekort is een wijdverbreid probleem in het VK en studies tonen aan dat 1 op de 5 Britten deze voedingsstof in hun systemen mist.

Door meer tijd buiten en onder de zon door te brengen, verhoogt u het vitamine D-gehalte in uw lichaam. In ruil daarvoor kun je meer calcium opnemen, waardoor de botten sterker worden en het immuunsysteem gezonder.

5. Verantwoordelijkheid

Tuinieren geven een doel en een gevoel van eigenwaarde. Het hebben van een levend ding om voor te zorgen, zoals de planten in uw tuin, geeft ons een gevoel van verantwoordelijkheid. Het kan zeer gunstig zijn voor mensen met psychische problemen, aangezien het een eenvoudige activiteit kan zijn om ze bezig en bezig te houden.

6. Leef in het moment

Als u buiten in uw tuin bent en de wisseling van seizoenen ervaart wanneer ze zich voordoen, kunt u zich verbonden voelen met de wereld. Dit is alsof je de hele dag op kantoor zit met slechts een glimp uit het raam, waardoor de tijd snel kan gaan voordat je het weet dat het weer oudejaarsavond is. Daarom kan de tijd buiten doorbrengen en de bloemen ervaren terwijl ze bloeien, een geweldige manier zijn om de tijd bij te houden.

7. Gratis woedetherapie

Als je een slechte dag hebt meegemaakt, kan het eenvoudigweg een schop pakken en zwaar graven of drastisch snoeien een geweldige manier zijn om je opgebouwde negatieve gevoelens kwijt te raken. Bovendien is het vernietigen van ongewenste bramen en onkruid een handige manier om woede uit te oefenen, alsof je ze niet vernietigt, ze kunnen binnenkort je tuin overnemen!

Jezelf afleiden van de stress van je leven door middel van tuinieren is een uitstekende techniek, omdat deze activiteit verband houdt met groei en vernieuwing. Uw planten zullen uw tuin overspoelen als u ze niet maait, dus maai ze wanneer u zich onrustig voelt.

8. Zintuiglijk

Tijd doorbrengen in de tuin is een geweldige manier om uw sensorische systeem te verbeteren. Met alle verschillende geuren, kleuren en texturen van planten om je heen, kun je gemakkelijk het beste uit je lichaam halen. Dit kan met name waardevol zijn voor jonge kinderen die leren over de verschillende zintuigen die ze hebben.

9. Groeiende groenten en fruit

Het kan goed voor u zijn om groenten en fruit in uw tuin te verbouwen, omdat u uw producten in uw dieet kunt opnemen. Appels, tomaten, wortelen, in uw tuin, kunnen u allemaal helpen uw dagelijkse vijf per dag te bereiken.

Stel je voor dat je je tuin ziet bloeien met verse groenten, fruit en kruiden – het zal zeker een motivatie voor je zijn om gezonder te eten! Zodra u een voedzaam dieet begint te eten, legt u de basis voor een betere gezondheid in de toekomst.

10. Verlaagt osteoporose

Osteoporose is een ziekte die botten kan verzwakken en daardoor de kans op botbreuken vergroot. Daarom neemt u door regelmatig te tuinieren deel aan repetitieve taken die ervoor kunnen zorgen dat alle grote spiergroepen een goede training krijgen. Dit kan het risico op osteoporose helpen verminderen.

11. Minder risico op dementie

Er is onderzoek dat suggereert dat lichaamsbeweging, zoals tuinieren, het risico op het ontwikkelen van dementie kan helpen verminderen. Een onderzoek dat bijvoorbeeld 16 jaar lang een groep mensen in de 60 en 70 volgde, toonde aan dat degenen die regelmatig tuinierden een tussen 36% – 47% lager risico op het ontwikkelen van dementie hadden in vergelijking met niet-tuinders.

12. Een veranderde staat van bewustzijn

Tuinieren kan je helpen de ‘zone’ binnen te komen. Dit kan ook bekend staan ​​als een veranderde bewustzijnsstaat waarbij je een magische en spirituele plek betreedt waar je het beste kunt ervaren van wie je bent. Vergelijkbaar met wat een atleet doet voor en tijdens een wedstrijd, of de stemming die je binnenkomt tijdens yoga of meditatie.

Als u eenmaal tuiniert, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de rekeningen die u moet betalen, aankomende deadlines op het werk of mensen die iets hebben gedaan om u te beledigen. Adem gewoon de frisse lucht in, geef wat aandacht aan uw tuin en vergeet alle zorgen die u heeft.

Conclusie

Over het algemeen is bewezen dat regelmatig tuinieren op veel verschillende manieren goed voor u is. Van gezondheidsgerelateerde voordelen die het risico op een hartaanval kunnen helpen verminderen tot ontspanning na een stressvolle dag. Wat is er beter dan fit worden en een gezonde levensstijl behouden, terwijl u van uw tuin een heerlijke omgeving maakt waarin u tijd wilt doorbrengen.

Tuinieren hoeft niet langer als een klus te worden gezien, maar eerder als een investering in uw gezondheid en welzijn.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.