Tuinaarde
|

De beste potgrond voor planten: 6 DIY recepten zonder turf

Wilt u gezonde potplanten die gedijen? Het kennen van de juiste potgrond voor planten is een must. Net zoals elke plant anders is, is dat ook het soort grond dat hij nodig heeft. Hier is alles wat u moet weten over het kiezen van de beste potgrond voor planten, plus een recept als alternatief voor turf.

De gezondheid van je plant begint met de grond waarin hij is geplant. Hoe weelderig en mooi de plant ook is, hij zal niet zo blijven als hij in de verkeerde grond wordt gezet en niet de voeding, pH-waarde of vocht/drainage die het nodig heeft.

Containertuinen en potplanten bieden een andere uitdaging omdat er niet dezelfde kansen zijn voor planten om voedingsstoffen en vocht diep uit de grond te halen. Een tuinpot is een gesloten omgeving, dus we moeten hem in het begin opzetten voor succes!

Sommige planten houden van vochtige aarde, terwijl andere een goede vochtafvoer nodig hebben. Op verschillende momenten in de groeicyclus hebben planten verschillende voedingsstoffen nodig. Daarom zijn er bij het tuincentrum verschillende potgrondcombinaties verkrijgbaar.

Vandaag deel ik enkele huisrecepten voor zelfgemaakte potgrond en als bonus zijn ze allemaal turfvrij.

[toc label=”Inhoud:”]

Waarom we alternatieven voor turf nodig hebben

Omdat er geen natuurlijk ecosysteem is in een pot of een tuinbed, moeten we de grond aanpassen voor deze toe te voegen. Turf wordt heel vaak gebruikt in mengsels van containertuinen, omdat het een licht, steriel, sterk absorberend materiaal is dat poreus is en vocht vasthoudt en goed werkt voor potplanten.

Hoewel turf zeker zijn voordelen heeft, heeft het een paar nadelen.

Het is van nature zuur, dus er moet kalk aan worden toegevoegd om het te neutraliseren voor gebruik met niet-zuurminnende planten. Dat is echter een vrij gemakkelijke oplossing.

Wat meer een nadeel is, is dat turf moeilijk opnieuw te hydrateren is als het eenmaal uitdroogt. Als je de planten een tijdje vergeet water te geven, kan de bovenkant van de potmix een stevig blok worden en loopt het water er gewoon vanaf! Dit is vragen voor rampen in grondmengsels en er zijn betere alternatieven.

De grootste zorg zijn de milieuoverwegingen bij het gebruik van turf voor tuinbouwdoeleinden. Ik gebruikte turf, zoals veel tuinders, jarenlang zonder er teveel over na te denken. Hoe meer ik permacultuur ging studeren en het bronpad volgde van de materialen die we gebruiken, ik begon het minder te gebruiken en er meer over na te denken.

De milieuproblematiek van turfmoerassen

Veenmos is afkomstig van moerassen die 3% van het aardoppervlak beslaan, waarvan het grootste (25% van het totaal) in Canada ligt. Veenmoerassen zijn uitstekend in het opslaan van koolstof om klimaatverandering tegen te gaan en zijn de thuisbasis van zowel wilde dieren als zeldzame planten. In Canada zijn veengebieden beschermd, wat betekent dat er maar een klein percentage van kan worden geoogst en dat dit op verantwoorde wijze moet gebeuren, met een plan om de moerassen te regenereren.

Toch duurt het vele jaren om het land te herstellen en zal de verplaatsing van het ecosysteem van dieren in het wild nooit meer herstellen. Om nog maar te zwijgen van het vrijkomen van opgeslagen koolstof, wat het tegenovergestelde is van wat we zouden moeten doen.

Om al deze redenen ben ik in mijn recepten en tuin overgeschakeld op turfvrij, waarbij al mijn bodemrecepten veenmos-alternatieven bevatten.

Doe-het-zelf-turfmos alternatief recept

Gelukkig werkt dit zelfgemaakte alternatief voor het gebruik van veenmos net zo goed zonder de zuurgraad, uitdroging en milieu-impact. Het maken van de overstap kan in het begin misschien een beetje lastig zijn, maar ik beloof je dat de terugkeer de moeite waard is. Maak vroeg in het seizoen een batch en bewaar deze in een afgesloten container voor gebruik het hele jaar door.

Hier is mijn eenvoudige recept voor een eenvoudig doe-het-zelf-turfalternatief:

 • 1 deel compost
 • 1 deel kokosaarde
 • 1 deel rijstkaf *  of perliet *

* Ik heb de keuze uit rijstkaf of perliet, omdat ze vergelijkbare prestaties in de mix hebben. Op deze manier kunt u degene kiezen die voor u werkt. Rijstschillen zijn een bijproduct en zijn zeer goedkoop te vinden in winkels voor thuisbrouwerijen. Perliet is meer verkrijgbaar dan in elke tuin- en woonwinkel, maar het is een gedolven product.

Raised Bed 30827889786

De beste universele potgrond voor containertuinen

Containertuinen drogen snel uit in vergelijking met tuinbedden, dus het is belangrijk om grond te hebben die vocht vasthoudt en uw planten gehydrateerd houdt.

Ik raad aan om geglazuurde potten te gebruiken voor containertuinen om het vocht vast te houden. Als je een aarden pot wilt gebruiken, is dat ook prima. Houd er wel rekening mee dat water in klei sneller zal verdampen. Het kan helpen om de aarden pot ook in een andere container te plaatsen.

DIY universele potgrond voor containers (turfvrij)

 • 2 delen gezeefde compost
 • 2 delen veenmos alternatief (uit recept hierboven)
 • 1 deel perliet

Plus deze wijzigingen om bodemvoeding op te bouwen:

 • 1 kop (+- 235 ml) wormengrond per elke 4 L bereide mengsel
 • 1 eetlepel groenzand (NPK: 0-0-3) per 4 L bereide mengsel
 • 1 eetlepel gemineraliseerd steenstof (NPK: 0-0-0.2) per 4 L bereid mengsel
 • 1 eetlepel kelpmeel (NPK: 1-0.1-2) per 4 L bereide mix
Pots 716579 1920

De beste potgrond voor cactussen en vetplanten

Vetplanten en cactussen gedijen goed in droge omgevingen en vereisen absoluut dat hun grond volledig uitdroogt tussen het water geven. Ze kunnen dit niet zo gemakkelijk doen in uw dagelijkse tuingrond. In plaats daarvan bestaat de beste grond voor hen uit lichte, luchtige materialen met uitstekende drainage.

DIY Cactussen en vetplanten Potgrond Recept (turfvrij)

Om cactussen of sappige potgrond te maken, combineert u:

 • 1 deel compost
 • 1 deel zand
 • 1 deel gemalen schors
 • 1 deel puimsteen

Meng goed en vergeet niet om niet te veel water te geven!

Plants 2810510 1920

De beste potgrond voor binnenplanten

Net als andere potplanten en containertuinen, zullen kamerplanten snel uitdrogen en hebben ze een grondmengsel nodig dat vocht vasthoudt en gehydrateerd blijft.

In tegenstelling tot containers voor buiten hebben kamerplanten echter steriele grond nodig – al het andere bevat waarschijnlijk beestjes van buitenaf, zoals de gevreesde schimmelmuggen die het huis binnendringen en een groot ongemak kunnen worden.

Sterilisatie van compost voor kamerplanten en het starten van zaden

Met uitzondering van compost, hebben de meeste bodembestanddelen geen actieve biologie. Bereid compost voor potgrond binnenshuis door vochtige grond in de zon of een oven gedurende ten minste dertig minuten op 82 ° C te bakken. Als alternatief kunt u gesteriliseerde compost kopen. Bewaar overgebleven compost in een luchtdichte container voor toekomstige potmixen voor binnen en voor het starten van zaden.

DIY binnenplanten Mix Recept (turfvrij)

Seedling 5009286 1920

De beste potgrond voor het starten van zaden

Voor het starten van zaden is het belangrijk om een ​​mix te maken met fijne deeltjes, vochthoudende ingrediënten en steriele ingrediënten die de groei van schimmels of bacteriën niet stimuleren. Zaadmengsels hebben geen kunstmest of voedingsmengsels nodig, omdat het zaad alle voeding bevat die de zaailing nodig heeft om te ontkiemen.

Zodra een plant zijn “echte bladeren” heeft ontwikkeld, is het tijd om de zaailingen op te potten met een transplantatiemengsel, waardoor de plant sterk blijft groeien totdat hij klaar is voor de tuin. Hoewel de mix voor het starten van zaden grondloos en steriel is, hebben zaailingen die eenmaal groeien, een boost aan voedingsstoffen nodig om ze te laten groeien.

Ik heb door de jaren heen een heleboel verschillende recepten getest en ik kan zonder twijfel zeggen dat dit de beste is die ik ooit heb gebruikt. En ik zaai veel, te veel eigenlijk. Je begrijpt wat ik bedoel, toch? In de zomer geef ik zaailingen in pot aan iedereen die langs mijn huis loopt!

DIY-zaad startende potgrond (turfvrij)

Om plantenzaden hun beste start te geven, plant u ze in een mengsel van:

Seedlings 5058975 1920

De beste zaailingtransplantatiemix

Een zaailing transplantatie mix heeft een uitstekende drainage en beschikbare voedingsstoffen voor het ontwikkelen van gezonde wortels op jonge planten en het vermeerderen van stekken.

Als de zaailingen binnen enkele weken na het oppotten naar de tuin worden verplaatst, is dit recept voldoende. Maar als je ze voor langere tijd in kleine potten moet kweken, hebben ze meer voeding nodig. Bots de wormenrgond tot 1/2 kop (120 ml) per 4 liter en breng elke 2 weken een universele vloeibare meststof aan als je water geeft.

Zaailingtransplantatie Potgrond Recept (turfvrij)

 • 2 delen gezeefde compost
 • 1 deel veenmos alternatief (zie recept hierboven)
 • 1 deel perliet
 • 1/4 kop (60 ml) wormengrond per 4 bereid mengsel
Vegetable Garden 30513579450

De beste potgrond voor groenten

Omdat groenten worden geconsumeerd, is het van vitaal belang ervoor te zorgen dat ze groeien in de meest voedselrijke grond die mogelijk is. Dit is absoluut een gebied om niet te beknibbelen. Om een ​​zo groot mogelijke (en lekkerste!) oogst te produceren, hebben groenteplanten veel voedingsstoffen en humusrijke grond nodig.

DIY-groentetuinaarde-mix (turfvrij)

Start je groenten goed door ze te planten in een combinatie van deze basismix:

 • 3 delen compost
 • 1 deel rijstkaf of perliet
 • 1 deel zand

U moet het potgrondmengsel hierboven iets meer aanpassen voor uw groenten. Voeg voor elke 4 liter van de bereide oppotmix hierboven het volgende toe:

 • 1/4 kopje wormgrond
 • 1 eetlepel groenzand (NPK: 0-0-3)
 • 1 eetlepel gemineraliseerd steenstof (NPK: 0-0-0.2)
 • 1 eetlepel kelpmeel (NPK: 1-0.1-2)

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.