Tuinaarde
| |

Hoe maak je een gemakkelijke organische tuinaarde

Waarom je eigen organische tuinaarde maken?

Je zou je groentetuin ook kunnen vullen met gewone aarde, maar dan weet je niet zeker dat je grond de nodige voedingstoffen bevat om je groenten te voeden.

In dit tuinaarde recept zitten veel voedingstoffen die je planten nodig hebben om goed te groeien. Zo moet je niet snel je tuin bijmesten. Daarnaast zul je zelden problemen hebben met plagen of ziekten die je planten schaden.

Dus ja, ik kan zeggen dat een paar extra stappen vooraf om de perfecte grond te creëren is zeker de moeite waard! Als je eenmaal een perfecte grond hebt zullen je planten het geweldig doen en is er weinig onderhoud nodig om deze grond jarenlang te behouden.

Je zou de tuinaarde ook kunnen kopen, maar dan weet je nooit goed wat er is ingegaan. Sommige producenten gebruiken ingrediënten van slechte kwaliteit, zoals slib die vervuild is of andere. Het zelf maken is dikwijls ook goedkoper.

Zelfgemaakte tuinaarde is ideaal voor moestuinbakken en vierkante meter tuinen

Een moestuinbak moet sowieso gevuld worden met tuinaarde. Begin dus best met een kwaliteitsgrond die je zelf maakt of eventueel aankoopt.

Vierkant meter tuinen zijn waarschijnlijk populair omwille van het feit dat ze makkelijk zijn en beginnersvriendelijk. Wenst u een vierkantenmeter tuin, neem dan eens een kijkje op bol.com.

Een boek dat ik kan aanbevelen over dit topic:

Mijn balkontuin: vier seizoenen oogsten van een paar vierkante meter

Hoe maak je de tuinaarde?

Er bestaan verschillende recepten voor het maken van tuinaarde. Er zijn recepten die enkel hernieuwbare ingrediënten gebruiken. Maar eerst ga ik het traditioneel recept uitleggen.

Voor het traditioneel recept heb je nodig:

  • 1/3 turf of veenmos: Turf het de grond lichter te maken en zorgt ervoor dat de grond meer water kan vasthouden. Compost kan wat dicht zijn en door turf toe te voegen, verlicht u de dichtheid waardoor het wortelsysteem van de planten gelijkmatiger door de grond groeit. Dit is essentieel voor het creëren van een gezonde plant.
  • 1/3 vermiculiet (te verkrijgen bij een tuincentrum of online):Vermiculiet is mica-rotsen die uit de grond zijn gehaald en vervolgens zijn verhit om in zeer kleine stukjes te exploderen. Deze kleine rotsen hebben veel hoekjes en gaatjes waar het water kan worden opgenomen. Het laat ook de grond goed weglopen en is erg belangrijk om in deze grond op te nemen. Als je vermiculiet niet kunt vinden, kun je perliet gebruiken , maar ik heb liever vermiculiet… het is een veel beter product om mee te werken.
  • 1/3 compost: Compost levert de essentiële voedingsstoffen voor uw planten om te groeien en bloeien. Compost is voedsel voor uw planten. We kopen de onze in bulk bij een lokale bron, het is zoveel goedkoper. Je moet ongeveer tussen € 15 en € 30 tellen voor een kubieke meter. Compost is zakken is duur, maar als je geen andere oplossing heb kun je het in je tuincentrum of online kopen.

Heb je alle ingrediënten kunnen vinden, volg nu deze eenvoudige 3 stappen:

  1. Doe je 3 componenten in een zeildoek en meng ze heel goed door elkaar met een hark of schop. Misschien wilt u een masker dragen omdat het vermiculiet en veenmos stoffig kunnen zijn, en het is het beste om een ​​masker te dragen. Als alles goed gemengd is, schep je het mengsel in je verhoogde bed.
  2. De volgende stap is om uw nieuwe tuingrond water te geven. Sla deze stap niet over. Dit kan stoffig zijn en dit helpt het stof te verwijderen en de grond een beetje te verzwaren.
  3. De laatste stap is om de grond 2 weken te laten bezinken. De grond zal ongeveer 1-2 centimeter onder de plek zakken waar je de grond oorspronkelijk hebt opgestapeld, dus zorg ervoor dat je een beetje extra toevoegt om de bezinking te compenseren.

Hoe maak je tuinaarde zonder turf?

Turf is een niet hernieuwbare ingrediënt in uw potgrond. Daarom willen steeds meer en meer tuiniers een potgrond zonder turf.

Hieronder beschrijf ik hoe je een potgrond maak zonder turf maakt.

Meng deze ingrediënten door elkaar en voeg daarna volgende voedingstoffen toe per emmer van bestaande aarde:

Deze potgrond is een goede grond voor verschillende doeleinden. Wilt u liever iets specifiek? Lees dan ons artikel over verschillende zelfgemaakte potgronden zonder turf.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.