Brown Sand Surface Black Wall
|

Het geheim van het verbeteren van zandgrond

Tuinmannen die omgaan met zandgrond dagdromen over kleverige klei! Licht, waterdoorlatend, snel opwarmend in de lente… klinkt als een tuinbouwhemel, nietwaar? Maar wie wel eens met zandgrond heeft moeten werken, weet wel beter. Zand heeft ongetwijfeld zijn pluspunten, maar het heeft ook zijn uitdagingen.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om enkele van de problemen die het met zich meebrengt te verlichten, namelijk een slechte vruchtbaarheid en de neiging om snel uit te drogen.

Hoe weet u of u zandgrond heeft?

Om erachter te komen wat voor soort grond je hebt, moet je een grondtest uitvoeren. Het is ongelooflijk ingewikkeld en moeilijk om te doen, vereist veel training en inspanning, en is niet voor angsthazen. Ben je een spel? Oké dan, dit is wat je moet doen:

Neem een ​​handvol aarde, maak het vochtig en probeer het dan in een worstvorm te rollen. Zandgrond zal afbrokkelen en uit elkaar vallen. U kunt de afzonderlijke korrels onderscheiden. Kleigrond plakt gemakkelijk aan elkaar en kan worden ingewreven tot een doffe glans. Zilte bodems, die zeldzaam zijn, worden vaak beschreven als een ‘zeepachtige’ textuur. (Ik weet het niet. Ik heb het nog nooit gezien. Ze zijn vrij zeldzaam!) Leem – het nirvana van een tuinman – zit daar ergens tussenin.

En… nou, dat is het. Neem een ​​kopje thee en leg je voeten omhoog. Je verdient het.

Brown Sand Surface Black Wall

Verander zandgrond in zandleem

Oké, het is dus niet erg wetenschappelijk, maar de test die ik zojuist heb beschreven is goed genoeg voor de meeste tuinders. Als je meer details wilt, probeer dan de Jar Test .

De volgende stap vereist wat meer werk. Zandgronden zijn minder vruchtbaar dan andere grondsoorten en meer vatbaar voor uitdroging, omdat ze uit relatief grote deeltjes bestaan. Dit betekent dat er spelonkachtige openingen tussen de deeltjes zijn, waardoor water (en in water oplosbare voedingsstoffen) gemakkelijk door de grond kunnen filtreren, buiten het bereik van plantenwortels. We moeten die gaten gedeeltelijk dichten en de bodem helpen om water en voedingsstoffen vast te houden.

Dus hier is hoe het te doen:

Voeg organische stof toe.

Het is echt zo simpel!

Manure Cow Manure Cultivation Agriculture

Organische stof is een soort wondermiddel in de tuin. Je kunt niet fout gaan met organisch materiaal. Het zal elk grondtype verbeteren. Elke organische stof zal werken om de bodemstructuur op te bouwen en het vermogen ervan om water vast te houden. Compost en mest hebben de voorkeur omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen, die ze druppelsgewijs aan je planten geven. Na verloop van tijd zullen ze ook helpen om de pH van zure zandgronden te verhogen.

Ik zal niet liegen – zandgronden hebben veel organische stof nodig, vaak toegepast, om het verschil te maken. Hoe warmer uw klimaat, hoe sneller organische stof wordt afgebroken en hoe vaker uw grond moet worden bijgevuld. Begin elk najaar met minstens twee emmers organische stof per vierkante meter, als mulch aan het grondoppervlak toegevoegd, waar het de grond helpt beschermen tegen schurende regen en wind.

Houd aantekeningen bij over hoe goed uw gewassen het doen en, als u vindt dat ze ondermaats presteren, verhoogt u de frequentie tot twee keer per jaar. Je zou ook drie emmers kunnen proberen, of vier. Het is de moeite waard om in de zomer meer toe te voegen als je kunt. Gemaaid gras is een gratis, regelmatig beschikbare hulpbron die verdamping helpt verminderen, en ze zullen ook een bescheiden hoeveelheid stikstof geven om de plantengroei te stimuleren.

Na het toevoegen van al die organische stof heb je echt een sit-down en een kopje thee nodig. Wat in godsnaam – maak er een biertje van!

Harvest Carrots

Beste groenten voor zandgrond

Het verbeteren van uw bodem neemt meerdere seizoenen in beslag. Maar zelfs met de beste wil van de wereld, zal het altijd zandgrond in hart en nieren zijn. ‘Werk met wat je hebt’ is een goed advies! Laten we dus eens kijken welke groenten van nature goed groeien op zandgrond.

Wortelgewassen zijn supersterren op zandgrond. Gemotiveerd door dorst, zijn planten met lange penwortels zoals wortelen en pastinaken perfect ontworpen om in de vochtigere grond te reiken die enkele centimeters onder het oppervlak ligt.

Als je aan het begin van het jaar jeuk hebt om te gaan groeien, is zandgrond een pluspunt. Als je snel opwarmt en uitdroogt, heb je meer kans op succes bij het vroeg zaaien van groenten zoals sla en boerenkool.

Aardappelen hebben de neiging om geen korst te ontwikkelen in zure zandgronden, maar het zijn dorstige planten. Minder water, vaker is een goede vuistregel. Dit advies geldt niet alleen voor aardappelen, maar voor alle groenten die op deze grondsoort worden geteeld. Hetzelfde geldt voor kunstmest. U kunt overwegen om irrigatie te installeren om uw planten geleidelijk water te geven en te voeden.

Close Up Bushes Lavender Purple Aromatic Flowers Lavender Field Close Up Lavender Flower Summer Day Garden

Mediterrane kruiden werden gemaakt voor dunne, droge zandgronden. Dit is een situatie waarbij bodemverbetering met organische stof niet nodig is. Lavendel, tijm en rozemarijn kunnen het prima aan – ze zullen zelfs gelukkiger zijn – met een laagvruchtbaar bed dat in de winter nooit onder water komt te staan.

De meeste planten met ondiepe wortels hebben de neiging om erg snel uit te drogen op zandgronden, en koolsoorten zullen het moeilijk hebben in de losse, zure omstandigheden. Dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen worden gekweekt, maar ze zullen veel meer aandacht nodig hebben dan planten die meer geschikt zijn om op zand te groeien.

De beste groenten om op zandgrond te groeien, zijn groenten die de hele winter door kunnen worden gekweekt, omdat ze de grond met hun wortels helpen binden en met hun bladeren beschermen tegen wind, regen en sneeuw. Of zaai een overwinterende groenbemester . Zelfs een tapijt van onkruid is voldoende. Wat is een beter excuus om die laatste wiedsessie in de herfst uit te stellen?

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.